Celosvětové nucené vysídlení dosáhlo 110 milionů lidí

Počet nuceně vysídlených osob na celém světě dosáhl 110 milionů, jak uvádí výroční zpráva Global Trends, kterou nedávno zveřejnila  Agentura OSN pro uprchlíky (UNHCR).

„Sto deset milionů lidí uprchlo před konflikty, pronásledováním, diskriminací a dalšími formami násilí v kombinaci s dalšími faktory, jako jsou dopady klimatických změn,“ uvedl Filippo Grandi, vysoký komisař OSN pro uprchlíky. „To, že musíme hlásit takovou událost, je příznačné pro svět, který se musí změnit.“

Válka na Ukrajině byla hlavní příčinou vysídlení v roce 2022, kdy celkový počet vysídlených osob dosáhl rekordní úrovně (108,4 milionu). Počet uprchlíků z Ukrajiny vzrostl z 27 300 na konci roku 2021 na 5,7 milionu na konci roku 2022, což představuje nejrychlejší odliv uprchlíků odkudkoli na světě od druhé světové války. Tento konflikt spolu s novými konflikty, jako je ten v Súdánu, zvýšil celkový počet nuceně vysídlených osob na současných 110 milionů.

Z celkového počtu vysídlených osob na světě do konce roku 2022 bylo 35,3 milionu uprchlíků, tj. osob, které překročily mezinárodní hranici, zatímco 62,5 milionu vnitřně vysídlených osob, které zůstaly v zemi svého původu. 5,4 milionu tvořili žadatelé o azyl a 5,2 milionu jiné osoby, které potřebují mezinárodní ochranu.

Počet nuceně vysídlených osob ve světě (v milionech). Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.