Stát přichází ročně až o 500 miliard

„Vláda musí hledat peníze tam, kde utíkají příjmy.“

Kvůli špatnému výběru daní stát ročně přichází o 300 až 500 miliard korun. Uvedla to ekonomka Ilona Švihlíková v pořadu „K věci“ na CNN Prima NEWS. Od ministerstva financí prý dosud neslyšela jediný návrh týkající se tohoto problému. Vláda by se totiž podle ní musela postavit silným ekonomickým hráčům, a tak je pro kabinet jednodušší „seškrábnout“ menší částky od lidí, kteří se nemohou bránit.

V rozhovoru ekonomka zmínila zneužívání transferových cen, také by se podle ní měl rozšířit základ daně u právnických osob. Dále poukázala na dlouhodobý pokles maloobchodních tržeb, což se promítne na zaplacené DPH.

Švihlíková rovněž připomněla téma dotací, tj. zda a které přinášejí prospěch české ekonomice. Problematiku dobývání renty přirovnala k chapadélkům přisátým na veřejné rozpočty.

Celý rozhovor najdete na webu CNN Prima NEWS.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.