Bulharsko a Rumunsko by měly být v Schengenu do konce roku 2023

Vetování jejich vstupu podporuje protievropské nálady a poškozuje ekonomiku.

Europoslanci vyzývají Radu, aby schválila přistoupení Rumunska a Bulharska k schengenskému prostoru volného cestování do konce roku 2023, informoval portál Evropského parlamentu.

V usnesení přijatém ve středu 526 hlasy pro, 57 hlasy proti a 42 hlasy se zdržely hlasování Parlament zdůrazňuje, že obě země již splnily požadavky nezbytné pro přijetí do Schengenu. Poslanci vyjadřují politování nad rozhodnutím Rady z 8. prosince 2022 odmítnout jejich členství „bez předložení jakéhokoli právního odůvodnění souvisejícího s přístupovými kritérii“. Větší schengenský prostor bez hraničních kontrol by EU posílil, tvrdí poslanci a poznamenávají, že všechny členské státy mají právo vstoupit do Schengenu, jakmile budou připraveny.

Skutečnost, že Rumunsko a Bulharsko jsou stále mimo bezvízový prostor, podle Parlamentu sociálně a ekonomicky zatěžuje podniky a obyvatelstvo obou zemí. Občané Bulharska a Rumunska jsou diskriminováni, neboť při cestování nebo podnikání v zahraničí čelí zpožděním, byrokratickým obtížím a dodatečným nákladům ve srovnání se svými protějšky v schengenském prostoru, uvádí se v textu. Poslanci upozorňují, že zdržení na hraničních přechodech, kterým čelí Rumuni a Bulhaři, může trvat několik hodin až dnů – ve srovnání s průměrně 10 minutami bez kontrol na vnitřních hranicích –, což rovněž zhoršuje pracovní podmínky řidičů kamionů.

Zvýšení emisí CO2

Kromě škod způsobených jednotnému trhu EU tím, že brání volnému pohybu zboží mezi evropskými členskými státy, text poukazuje na „nenapravitelné škody“ na životním prostředí, které nejsou v souladu s cíli Evropské unie v oblasti klimatické neutrality. Zdraví řidičů, celníků a lidí žijících v blízkosti hraničních přechodů je ohroženo zvýšeným znečištěním z mnoha tisíců vozidel čekajících každý den na překročení hranic, neboť ročně se uvolní přibližně 46 000 tun CO2, uvádějí poslanci Evropského parlamentu.

Usnesení vyzývá Komisi, aby odhadla náklady ušlé příležitosti a škody na životním prostředí, které Rumunsko a Bulharsko utrpěly od června 2011 v důsledku „neoprávněného odmítnutí“ členství v Schengenu, a vybízí je, aby analyzovaly možnosti finanční kompenzace. Poslanci poukazují na to, že současná situace „je instrumentalizována protiunijní propagandou, včetně ruské propagandy“, a „podkopává schopnost EU prosazovat své hodnoty a řádnou správu věcí veřejných ve třetích zemích“.

Souvislosti

V současné době jsou všechny členské státy EU s výjimkou Bulharska, Kypru, Irska a Rumunska součástí schengenského prostoru volného pohybu osob, který zahrnuje i nečlenské státy EU Island, Norsko, Švýcarsko a Lichtenštejnsko. Evropská komise vyhodnotila, že Bulharsko a Rumunsko jsou na vstup do Schengenu připraveny, a Evropský parlament jejich přistoupení opakovaně podpořil, naposledy v usnesení ze dne 5. října 2022v rozpravě dne 14. prosince 2022.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.