Ramaphosa: Zatčení Putina v JAR by bylo vyhlášením války. Putin cestu vzdal

Jihoafrická opozice požadovala Putinovo zatčení v souladu se zatykačem a tvrdila, že riziko války mezi JAR a Ruskem není argument. 

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa prohlásil, že zatčení Vladimira Putina při srpnovém summitu skupiny BRICS by bylo aktem vyhlášení války. Ramaphosa ve zveřejněných soudních dokumentech uvedl, že „Rusko dalo jasně najevo, že zatčení úřadujícího prezidenta by bylo vyhlášením války.“

Ruský prezident byl pozván na summit v Jižní Africe, ale zároveň je na něj vydán zatykač Mezinárodního soudního tribunálu. JAR patří k signatářům dohody, pod kterou Mezinárodní soudní tribunál působí a měla by podle očekávání z toho vyplývajících Putina při návštěvě zatknout.

Smlouva zakládající Mezinárodní trestní soud stanoví, že členská země by měla konzultovat soud, pokud zjistí problémy, které by mohly bránit vyřízení žádosti, a že soud nesmí podat žádost o zatčení, pokud by to vyžadovalo, aby stát porušil mezinárodní pravidla o diplomatické imunitě, napsala k tomu televize Al-Džazíra.

Současné diplomatické dilema země se stalo předmětem soudního procesu, ve kterém jihoafrická opozice, strana Demokratická aliance, požaduje, aby vláda Putina zadržela a předala soudu. Ramaphosa ale označil tento požadavek opozice za „nezodpovědný“ a za ohrožení bezpečnosti země.  JAR usiluje o výjimku z pravidel Mezinárodního soudního tribunálu, protože zatčení a realizace rozhodnutí soudu by mohlo ohrozit „bezpečnost, pořádek a mír ve státě.“ „Bylo by v rozporu s naší ústavou riskovat, že se zapojíme do války s Ruskem,“ řekl jihoafrický lídr a dodal, že by to bylo v rozporu s jeho povinností chránit zemi. Kromě toho Ramaphosa zdůraznil, že zatčení by ohrozilo nejen africkou mírovou iniciativu ohledně války na Ukrajině, ale také by zavřelo dveře jakémukoliv mírovému řešení konfliktu.

Politická opozice to ale odmítá a označuje argument o riziku válečného konfliktu s Ruskem za „fraškovitý“ a „chabý“.

Podle slov jihoafrického viceprezidenta Paula Mashatila se vláda snažila ruského prezidenta Putina přesvědčit o tom, aby se své cesty na summit do Jižní Afriky v srpnu vzdal. Nicméně zatím se jí to nepodařilo. Krátce po středečním zveřejněním tohoto vývoje ruská strana oznámila, že se Putin do Jižní Afriky na summit zemí BRICS nevydá. Rusko bude v JAR reprezentovat jako hlava delegace ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.