Čínská základna v Kambodži se blíží k dokončení a představuje výzvu pro námořní sílu USA

Čína má větší námořnictvo než Spojené státy, ale chybí jí rozsáhlá mezinárodní síť základen.

Satelitní snímky ukazují, že Čína výrazně pokročila ve výstavbě námořní základny v Kambodži a blíží se dokončení mola pro letadlovou loď, napsaly noviny Financial Times.

Satelitní snímky ukazují téměř dokončené molo, které se svou velikostí a konstrukcí nápadně podobá molu, jenž čínská armáda používá na své jediné zahraniční základně v Džibuti.

O tom, že se v Kambodži staví nová vojenská základna Číny je přesvědčen americký Pentagon. Čína a Kambodža nicméně popírají, že by Čínská lidová osvobozenecká armáda měla na základnu přístup.

Čína má větší námořnictvo než Spojené státy, ale chybí jí rozsáhlá mezinárodní síť základen a logistických zařízení potřebných k tomu, aby mohla působit jako námořní velmoc, která může operovat globálně a obeplouvat zeměkouli. Přístup k základně v Thajském zálivu by Číně rovněž poskytl strategickou výhodu. Podle amerických expertů tímto způsobem Čína rozšíří svoje operační schopnosti a také přístup k Malackému průlivu, který má strategický význam pro námořní dopravu. Kromě toho posílí základna regionální vliv Číny.

První náznaky výstavby dostatečně dlouhého mola pro kotvení válečných lodí se objevily v červenci 2022. Podle snímků Čína staví molo rychlým tempem od konce roku 2022.

Letos v březnu se konalo první společné námořní cvičení Kambodži a Číny, upozornily dále noviny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.