Počet obyvatel Japonska se rekordně snížil. V zemi rychle roste počet cizinců

V roce 2040 bude Japonsko potřebovat čtyřnásobek zahraničních pracovníků k tomu, aby země udržela tempa hospodářského růstu.

Počet občanů žijících v Japonsku se snížil ve všech 47 prefekturách, zatímco počet cizinců s trvalým pobytem v zemi rychle roste. Píše o tom agentura Reuters s odvoláním na údaje ministerstva pro vnitřní záležitosti a komunikaci země.

K 1. lednu 2023 žilo v Japonsku 122,42 milionu občanů, což je o 800 tisíc méně než o rok dříve. K poklesu počtu obyvatel ve všech prefekturách došlo poprvé od roku 1968.  Zároveň se loni v zemi narodilo 771,8 tisíce Japonců, což je nejnižší počet od roku 1979. Počet cizinců s trvalým pobytem v Japonsku se za poslední tři roky zvýšil o více než 10 % a dosáhl 2,99 milionu.

Vláda se snaží tento problém řešit různými prostředky, včetně zaměstnávání většího počtu žen, uvedl nejvyšší vládní mluvčí. Snížení nízké porodnosti, která je hlavní příčinou poklesu počtu obyvatel v Japonsku, je jednou z priorit vlády současného premiéra Fumio Kišidy. Celkem 3,5 bilionu jenů má směřovat na podporu rodin s dětmi a na další formy podpory rodičů.

Japonské think tanky v uplynulém roce odhadly, že v roce 2040 bude Japonsko potřebovat čtyřikrát více zahraničních pracovníků k tomu, aby země dosáhla vládou předpokládaného hospodářského růstu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.