Ukrajina na jednáních v Saúdské Arábii usiluje o pokrok na cestě k míru

Vysocí představitelé přibližně 40 zemí včetně USA, Číny a Indie jednali o víkendu v Saúdské Arábii.

Tato schůzka je součástí diplomatického úsilí Ukrajiny získat podporu i mimo své hlavní západní podporovatele a oslovit země globálního Jihu, které se dosud zdráhaly postavit se na stranu konfliktu, jenž zasáhl světovou ekonomiku.

Prezident Volodymyr Zelenskyj, který doufá, že se mu podaří dohodnout zásady pro summit globálních lídrů, o který v této věci usiluje na podzim, uvedl, že by bylo důležité vést bilaterální rozhovory na okraj setkání v Džiddě.

V sobotním projevu připustil, že mezi zúčastněnými zeměmi existují rozdíly, ale uvedl, že je třeba obnovit mezinárodní řád založený na pravidlech. „Různé kontinenty, různé politické přístupy ke světovým záležitostem. Všechny však spojuje priorita mezinárodního práva,“ řekl.

Rusko se jednání neúčastní, ačkoli Kreml uvedl, že bude jednání sledovat. Ukrajinští, ruští a mezinárodní představitelé tvrdí, že v současné době, kdy zuří válka, není vyhlídka na přímé mírové rozhovory mezi Ukrajinou a Ruskem.

Role Saúdské Arábie

Západní představitelé a analytici uvedli, že saúdská diplomacie byla důležitá pro zajištění přítomnosti Číny na jednáních.

„Rijád je připraven vynaložit své dobré služby, aby přispěl k dosažení řešení, které povede k trvalému míru“, uvedla oficiální Saúdská tisková agentura (SPA).

Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy, který úzce spolupracuje s Ruskem v oblasti ropné politiky, vyzdvihla své vazby na Moskvu i Kyjev a postavila se do role možného prostředníka ve válce.

Podle zprávy SPA království očekává, že schůzka posílí „dialog a spolupráci … s cílem zajistit řešení krize politickými a diplomatickými prostředky“.

Korunní princ Mohammed bin Salmán, faktický vládce království, se dostal do izolace po vraždě saúdského sloupkaře listu The Washington Post Džamála Chášukdžího v roce 2018 na saúdském konzulátu v Istanbulu. Energetická krize vyvolaná válkou na Ukrajině však zvýšila globální význam Saúdské Arábie a pomohla mu usnadnit rehabilitaci.

Gerald Feierstein, bývalý velvyslanec USA v Jemenu a ředitel programu pro záležitosti Arabského poloostrova v Institutu Blízkého východu, uvedl, že rozhovory zbavují Rijád tlaku Západu kvůli jeho úzkým vazbám na Moskvu, včetně saúdských opatření, která jsou vnímána jako pomoc Rusku při tlumení ekonomických dopadů sankcí vyplývajících z jeho invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

Odborníci se domnívají, že šance na výrazný průlom v diplomatickém úsilí o ukončení války na Ukrajině byly o víkendu malé, a to navzdory sblížení prokyjevských zemí, jako jsou Spojené království a Spojené státy, a mnoha zemí, které se prohlašovaly za neutrální, například Indie a Jihoafrická republika.

„Není to však ani první z těchto konferencí a pravděpodobně nebude ani poslední. Úspěch se nemusí rovnat úplnému průlomu,“ řekl Jonathan Panikoff, ředitel Scowcroftovy blízkovýchodní bezpečnostní iniciativy v rámci blízkovýchodního programu Atlantické rady.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.