Švýcarsko trpí nedostatkem všech druhů léků

Podle předsedkyně švýcarské asociace lékárníků PharmaSuisse je v zemi zásadní nedostatek všech druhů léků.
V nedávné době byl ve švýcarských médiích zveřejněn rozhovor s Martine Ruggli-Ducrotovou, významnou ženou sektoru lékárenství a předsedkyní asociace PharmaSuisse. Ta bije na poplach a vyzývá k rychlému přijetí opatření k řešení nedostatku léků v alpské zemi. “Ať už se jedná o léky proti cukrovce, léky na vysoký krevní tlak, opioidy nebo antibiotika, všech se to týká,” uvedla. Problém je také s obalovými materiály, jako jsou skleněné lahvičky a lahvičky, které se vyrábějí hlavně na Ukrajině, dodala Ruggli-Ducrotová. Tvrdí též, že problémem je, když se některé švýcarské farmaceutické společnosti vzdávají uvádění léků na trh, protože jejich výroba je podle nich příliš drahá.

Již v roce 2022 se ve Švýcarsku i ve světě dramaticky zhoršil nedostatek léků. Od té doby na národní úrovni krátkodobá opatření přijatá federálními orgány situaci nezměnila: stále schází téměř 700 různých přípravků a dávek. Podle Spolkového úřadu pro hospodářské zásobování země (OFAE) je situace “u některých životně důležitých léků i nadále nejistá”. Je nedostatek zásob, který se ještě nikdy neudržel v takové míře po tak dlouhou dobu, varuje zastřešující organizace PharmaSuisse. Její prezidentka Martine Ruggli-Ducrotová se této dlouhodobosti obává. Jako možné řešení pak vidí intenzivní spolupráci s Evropskou unií. “Je nezbytné diverzifikovat kontinentální výrobu, aby byla Evropa v případě problémů v dodavatelském řetězci samostatnější,” řekla a poukázala na to, že účinné látky potřebné k výrobě léků se velmi často vyrábějí v Asii. “Právě tato vysoká koncentrace činí celý systém zranitelným,” dodává farmaceutka.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.