Jak by Čína mohla omezit dodávky léků do EU

Konflikt mezi Čínou a Tchaj-wanem by mohl mít katastrofální dopad na dodávky životně důležitých léků do Evropy, varovali výrobci léků se sídlem na kontinentu.

V posledních letech roste napětí ohledně statusu Tchaj-wanu. Je otevřenou otázkou, jak dalece by se Evropa do případného konfliktu zapojila, ale dodavatelské řetězce na kontinentu by pravděpodobně nezůstaly bez úhony, upozornil web Politico.

A vyhlídka na sankce, jaké byly uvaleny na Rusko po invazi na Ukrajinu, lidi znervózňuje.

„Pokud Čína zaútočí na Tchaj-wan … a my na ni uvalíme sankce jako na Rusko, farmaceutický trh se obrátí vzhůru nohama,“ řekl Gian Paolo Negrisoli, šéf farmaceutického výrobce Flamma Group. „Všichni to vědí, jen to možná neříkají.“

Čína se za posledních 20 let stala farmaceutickou velmocí, protože jí volnější regulace v oblasti životního prostředí, levná pracovní síla a úspory z rozsahu umožnily dominovat ve výrobě. To jí dává výhodu nad jejími evropskými konkurenty.

Například výroba antibiotik se stále častěji zadává do Asie, kde dominuje Čína. Tato země ovládla trh s klíčovými složkami, které se používají při výrobě penicilinu. Čína je také klíčovým vývozcem v dalších kategoriích, jako jsou léky na krevní tlak nebo léky proti bolesti.

Dodává také evropskému farmaceutickému průmyslu základní suroviny, které se používají k výrobě nejrůznějších léků.

Údaje z průmyslu ukazují, že Evropa nyní vyrábí pouze čtvrtinu aktivních farmaceutických složek na světě, což je méně než polovina v roce 2000, a stále více se spoléhá na dovoz.

V jiných oblastech, jako jsou suroviny nebo mikročipy, již Evropa začala podnikat kroky k posílení svých výrobních kapacit. V oblasti farmaceutické výroby se podobné úsilí zatím neuskutečnilo.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.