Biden do Pekingu: USA budou Tchaj-wan vojensky bránit

Bílý dům popírá, že by prezidentova slova představovala změnu v americké politice vůči Tchaj-wanu.

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že v případě čínské invaze budou americké síly bránit Tchaj-wan. Agentura Reuters k tomu uvedla, že se jedná „o nejvýraznější prohlášení k této otázce“. Bidenova slova vyvolala rozzlobenou reakci Číny, všímá si agentura, Peking uvedl, že prezident vyslal špatný signál těm, kteří usilují o nezávislý Tchaj-wan.

V hodinovém rozhovoru pro CBS Biden konkrétně na otázku, zda by USA bránily Tchaj-wan, jehož území si dlouhodobě nárokuje Čína, odpověděl: „Ano, pokud by skutečně došlo k bezprecedentnímu útoku.“ Biden potvrdil, že by to znamenalo, že američtí vojáci by bránili Tchaj-wan proti čínské invazi.

Tento rozhovor je posledním příkladem toho, jak prezident Biden překračuje meze oficiální politiky USA vůči Tchaj-wanu. USA se dlouhodobě drží politiky „strategické nejednoznačnosti“, která jasně neartikuluje, jak by USA na případný útok na Tchaj-wan vojensky reagovaly, Bidenovo prohlášení však bylo velmi konkrétní. Mluvčí Bílého domu nicméně po rozhovoru řekl, že politika USA vůči Tchaj-wanu se nezměnila.

Peking v reakci na Bidenovo prohlášení uvedl, že prezident vyslal „vážně míněný signál“ separatistickým silám, které usilují o nezávislost Tchaj-wanu. Čínská strana dala najevo, že je jeho slovy silně znepokojena, že s nimi silně nesouhlasí a vyhrazuje si právo přijmout nezbytná opatření proti separatismu.

Tchaj-wan Bidenovi za jeho slova poděkoval s tím, že ostrov bude i nadále posilovat vlastní možnosti obrany a také prohlubovat vojenskou spolupráci s USA.

V pondělí ruská média informovala o tom, že Rusko a Čína odsoudily zvyšování napětí v asijsko-tichomořském regionu a v oblasti Tchaj-wanu. Předseda ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev v pondělí jednal s čínským protějškem, členem politbyra Komunistické strany Číny Jang Ťie-čchim v provincii Fu-ťien, která leží v sousedství ostrova  Tchaj-wan. Jednání se konkrétně týkalo konzultací o strategické bezpečnosti mezi Ruskem a Čínou. Tématem konzultací byl rovněž Tchaj-wan. „Účastníci rozhovoru vyjádřili znepokojení nad eskalací napětí ze strany USA a jejich spojenců v regionu,“ uvedla ruská Rada bezpečnosti v tiskovém vyjádření.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.