Tchaj-wan: Strach z čínské invaze

Pokud by konflikt o Tchaj-wan vypukl, vypadal by zcela jinak než válka na Ukrajině.

Mezi hlavní rozdíly patří to, že Tchaj-pej by se snažila odepřít Číňanům přístup na ostrov ze vzduchu a moře za pomoci raket a námořních min, na rozdíl od Kyjeva, který k odražení ruské pozemní invaze používá tanky a dělostřelectvo, napsaly noviny Japan Times.

I přes tyto rozdíly si však podle odborníků tchajwanská armáda z kyjevských obranných operací odnáší cenné poznatky, včetně účinnosti asymetrické obrany, stejně jako nutnosti vytvářet zásoby munice, zvyšovat odolnost a soběstačnost a udržovat co nejdéle otevřené zásobovací a komunikační linky.

Tchaj-pej již mnohé z těchto poznatků uplatňuje, protože rychlá modernizace čínské armády zmařila mnoho obranných výhod, které Tchaj-wan kdysi měl. Ruská invaze zvýšila pocit naléhavosti a zdůraznila naléhavou potřebu být připraven na jakoukoli nepředvídanou situaci.

Tchaj-wan i Ukrajina stojí proti mnohem větším vojenským mocnostem, což je asymetrie, která je základem mnoha poznatků z konfliktu v Evropě, včetně toho, že bezpečnost národa nemůže záviset pouze na bezpečnostních zárukách nebo slibech míru.

Dalším klíčovým poznatkem je, že Tchaj-wan nemůže spoléhat na to, že ostatní země se v případě konfliktu s Čínou postaví přímo na jeho obranu, proto v posledních letech zvyšuje výdaje na obranu.

S vědomím, že invazní síly by přišly převážně po moři, patří mezi pořizované mobilní a nákladově efektivní prostředky přesná munice, jako jsou rakety pro obranu pobřeží, bezpilotní systémy, elektronické rušičky, rychlá útočná plavidla, raketové útočné čluny, ale i bezpilotní letouny kamikadze, námořní miny a rychlé minonosné lodě. Většina z nich je vyvíjena a vyráběna v tuzemsku, aby se zvýšila soběstačnost.

Jak je vidět v Evropě, vojenská pomoc Washingtonu Ukrajině vyčerpala americké zásoby munice, což zdůrazňuje, že Tchaj-wan musí zvýšit domácí výrobu.

Dalším poučením je důležitost zachování vnitřních a vnějších komunikačních schopností, protože Čína by se v případě konfliktu pravděpodobně snažila přerušit kritické podmořské internetové kabely Tchaj-wanu.

Teoreticky by si ostrov, který nemá vhodné satelitní zálohy, mohl vzít příklad z Ukrajiny a využít satelitní síť Starlink Elona Muska. Odborníci však varují před přílišným spoléháním na komerční subjekty s obchodními zájmy v Číně, a proto Tchaj-pej již začala zkoumat jiné alternativy, jako jsou satelity na nízké oběžné dráze Země, včetně tzv. cube-satelitů.

I kdyby ostatní demokratické země přímo zasáhly na podporu Tchaj-peje, neexistuje záruka, že se tak stane rychle, což znamená, že tchajwanské síly musí být schopny bojovat na vlastní pěst, dokud nedorazí pomoc. To také znamená, že Tchaj-pej musí udržovat velké zásoby potravin, energie a dalších klíčových materiálů.

Peking stále více napíná své svaly nad Tchaj-wanem, který považuje za vzpurnou provincii, a chce, aby se Tchajwanci připojili k Číně. Jak situaci na Tchaj-wanu chápou odborníci? Je deeskalace konfliktu ještě možná? A jak reálné je nebezpečí čínské invaze na Tchaj-wan? Na to se snaží dát odpověď filmový dokument, který můžete zhlédnout do 25. června 2023 na webu stanice ARTE (jazykové verze: němčina, francouzština; titulky: anglické, německé, španělské, polské, italské).

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.