Honduras se chystá navázat diplomatické vztahy s Čínou

Středoamerická země tak rozváže svoje dosavadní diplomatické vztahy s Tchaj-wanem.

Prezidentka Hondurasu Xiomara Castrová prohlásila, že se země chystá navázat diplomatické vztahy s Čínou a instruovala v tom smyslu ministerstvo zahraničí.  Znamenalo by to, že by středoamerická země rozvázala dosavadní diplomatického vztahy s Tchaj-wanem.  Castrová o tom, že chce navázat vztahy s Čínou, hovořila už během svojí volební kampaně v roce 2021.

„Musíme se na věci dívat velmi pragmaticky a hledat nejlepší prospěch pro honduraský lid,“ komentoval krok honduraský ministr zahraničí Eduardo Reina místní televizi.

Podle pozorovatelů se nejedná o překvapivý krok. Jednak byly diplomatické vztahy jedním z volebních bodů kampaně Castrové a jednak země nyní jednala s Čínou o poskytnutí finanční pomoci.

Tchajwanská diplomacie už vyjádřila svoje znepokojení. Navázání vztahů s Čínou totiž znamená rozvázání vztahů s Tchaj-wanem, který Čína považuje v rámci politiky jedné Číny za svoje území. Ve Střední Americe, regionu, který USA považují za sféru svého vlivu, jak píše Al-Džazíra, se už k podobnému kroku rozhodla v roce 2021 také Nikaragua.  Pro Tchaj-wan by to znamenalo, že diplomatické vztahy bude mít jenom ve dvou zemích regionu, s Belize a s Guatemalou.

Tchaj-wanu by tak zůstalo jen 13 diplomatických spojenců na celém světě. V době nástupu současné prezidentky Cchaj Jing-wen do úřadu v roce 2016 jich přitom bylo 22. Čína vnímá Cchaj jako „separatistku“, zatímco Cchaj Čínu obviňuje z „dolarové diplomacie“. „Pokud jde o diplomatické spojence, zdá se, že Tchaj-wan má vypůjčený čas,“ komentovala situaci hostující pracovnice Nadace pro výměnu Tchaj-wan-Asie. „Od roku 2016 se jedná o čínskou misi, jejímž cílem je zmenšit tchajwanský mezinárodní prostor a potrestat Tchaj-wan.“

„Středoamerické uznání Tchaj-wanu je dědictvím studené války,” uvedl v e-mailovém komentáři pro Al-Džazíru Bruno Binetti, doktorand na London School of Economics a odborník na vztahy s Čínou v Latinské Americe. „Od té doby se mnohé změnilo, včetně velkolepého hospodářského vzestupu Číny. Před několika desetiletími byl Tchaj-wan ve skutečnosti atraktivnějším hospodářským partnerem než Čína. To je dávná historie, Tchaj-wan prostě nemůže konkurovat obrovskému čínskému trhu.“

Ilustrační foto: Autor – Redacción – https://confidencialhn.com/blog/2022/11/24/presidenta-xiomara-castro-declara-guerra-contra-la-extorsion-y-anuncia-emergencia-nacional-en-seguridad/, CC BY-SA 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.