Kdo spoléhá na obchod s Tchaj-wanem?

Po oficiální návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu došlo k výraznému ochlazení vztahů mezi ostrovním státem známým jako Čínská republika a jeho přímým sousedem, Čínskou lidovou republikou.

Kromě rostoucího počtu vojenských cvičení u pobřeží Tchaj-wanu, která podněcují obavy z eskalace dlouhodobého konfliktu, Čínská lidová republika také do jisté míry zastavila obchod s Tchaj-wanem. Zatímco zákaz dovozu některých druhů tchajwanského ovoce a ryb se pravděpodobně nestane zdrojem celosvětového napětí, čínské zastavení vývozu písku, suroviny nezbytné pro výrobu polovodičů, by se mohlo ukázat jako zničující pro země, jako jsou Spojené státy.

Jak ukazuje graf webu Statista založený na údajích UN Comtrade, 62 % celkového objemu obchodu Spojených států s Tchaj-wanem v roce 2021 pocházelo z dovozu z tohoto ostrovního státu. Většina tohoto zboží spadá do odvětví IT a elektroniky, přičemž společnosti jako Apple, Qualcomm a NVIDIA spoléhají na čipy vyráběné ve velkých tchajwanských slévárnách polovodičů. Vedle války na Ukrajině a dopadu pandemie koronaviru by se čínský zákaz dovozu písku mohl stát dalším faktorem zhoršujícím přetrvávající nedostatek čipů.

Spojené státy nejsou jediné, kdo profituje z tchajwanského vývozu. Německo, Jihoafrická republika, Brazílie, Saúdská Arábie a Japonsko jsou hlavními obchodními partnery Tchaj-wanu v Evropě, Africe, Latinské Americe a Karibiku, na Středním východě a v Oceánii. Německo a Japonsko jsou na ostrovním průmyslu obzvláště závislé, neboť vývoz se na obchodu s evropskou zemí podílí 40 % z 21 miliard dolarů a 34 % z japonsko-tchajwanského obchodu v objemu 86 miliard dolarů.

Základem napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem je dosud nevyřešená otázka nezávislosti. Po skončení čínské občanské války v roce 1949 se na ostrov stáhli zbývající stoupenci poraženého Kuomintangu. Jakmile se tam usadili, vyhlásili Čínskou republiku, zatímco Lidová republika považuje ostrov, který je nyní spravován demokraticky, za svou provincii. V této rovnici je do značné míry ignorována role původních obyvatel Tchaj-wanu, z nichž 16 je oficiálně uznáno jako etnické menšiny. Po dlouhé historii kolonizace Nizozemskem, Španělskem, Čínou a Japonskem tvořili i v roce 2019 přibližně 2,4 % obyvatelstva.

Hlavní obchodní partneři Tchaj-wanu v jednotlivých regionech podle objemu obchodu (2021). Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.