Podle ruských úřadů roste poptávka firem pro práci odsouzených

Ruské podniky tak řeší stále palčivější nedostatek pracovníků v ruské ekonomice a stát jim to umožňuje.

O práci odsouzených je mezi ruskými podniky velký zájem. Zaměstnavatelé tak řeší problém nedostatku zaměstnanců, který ruskou ekonomiku v současnosti trápí. Na konci loňského roku bylo přijato 99 % takových zaměstnanců, informují Vědomosti s odvoláním na Federální vězeňskou službu. Ta také uvedla, že na nucených pracích je nyní 26 tisíc odsouzených. Ti pracují pro zhruba 1700 ruských podniků.

V resortu vysvětlili, že tuto praxi nepovažují za způsob dosažení zisku – vidí v ní ve vztahu k odsouzeným „pouze prostředek jejich nápravy a nejdůležitější prvek jejich pracovní výchovy a odborné přípravy“.

Odsouzené lákají k práci v různých sférách: například ve stavebnictví, potravinářství, zemědělství a dalších.  Federální vězeňská služba tvrdí, že vězňové jsou zaměstnávání v souladu s pracovním právem Ruské federace „s výjimkou pravidel přijímání do zaměstnání, propouštění z práce, převádění na jinou práci, odmítání práce, poskytování dovolené.“

Od 1. října 2023 budou moci tyto zaměstnance zaměstnávat jednotliví podnikatelé. Nyní vznikají při podnicích nápravná střediska ve formě ubytoven. Od roku 2020 v Rusku platí novela zákona o systému výkonu trestu. Tato novela umožnila zřídit v podnicích nápravná střediska pro vězně odsouzené k nuceným pracím v podobě ubytoven.

V březnu letošního roku Federální vězeňská služba oznámila, že k 1. lednu 2023 zřídila 367 nápravných středisek s kapacitou více než 40 000 odsouzených pro výkon alternativního trestu odnětí svobody ve formě nucených prací. Přibližně polovina z nich je podle údajů ministerstva spravedlnosti umístěna přímo v podnicích. Do roku 2024 se plánuje zvýšit počet míst pro výkon trestu nucených prací na 80 000, uvedly ruské noviny Vědomosti.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Mike1979 Russia, CC BY-SA 3.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.