Rusko obnovuje systém gulagů, píší v USA

Kreml bezdůvodně zatýká tisíce Ukrajinců a umisťuje je do trestaneckých kolonií, kde je využívá buď na frontě, nebo jako nucené dělníky, píše americká politoložka.

Každý, kdo se v Rusku postaví proti Putinovu systému, může rychle skončit v trestním táboře. Krátce po invazi do sousední země ruský parlament rozhodl, že protiválečná rétorika může být trestána až 15 lety vězení. Nebezpečí poslání do trestaneckého tábora je za Putina větší než kdy jindy, upozornil web n-tv a citoval přitom článek americké politoložky Anne Applebaum pro The Atlantic.

To se však již netýká pouze Rusů. Kreml se zaměřil také, nebo především, na Ukrajince. Zatýkání je na Ruskem okupovaných územích Ukrajiny smutnou každodenností a možná i součástí dlouhodobého plánu.

Nový systém táborů funguje podle obou článků podobně jako gulag ve 20. století. Lidé jsou zadržováni i za banality – například za to, že mluví ukrajinsky; nebo dokonce bezdůvodně, protože žijí v Ruskem okupovaném regionu a nechtějí se podřídit okupantům.

Applenbaumová cituje zprávu agentury Associated Press, která uvedla, že má důkazy o nejméně 40 vězeňských táborech v Rusku a Bělorusku a o 63 formálních a neformálních věznicích na okupované Ukrajině, v nichž se nachází možná 10 000 Ukrajinců. Někteří z nich jsou váleční zajatci, většina jsou však civilisté, kteří byli zatčeni nebo uneseni na východní Ukrajině, kterou Rusko okupuje. Dalším zdrojem jejích informací je Reconking Project, který sleduje válečné zločiny Ruska na Ukrajině.

Ať už v Rusku nebo v Ruskem okupované části Ukrajiny, podmínky v trestaneckých koloniích jsou všude stejné. Špatné zacházení je na denním pořádku. Organizace spojených národů v červnové zprávě napsala, že 91 % zadržených hlásí mučení a špatné zacházení.

Podrobnosti najdete v němčině zde a v angličtině zde.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.