Emiráty: Indie poprvé v historii použila rupie k platbě za ropu

Spojené arabské emiráty a Indie tento týden vypořádaly svou první ropnou transakci s použitím rupií, když indická hlavní rafinérská společnost Indian Oil Corp. koupila od země Perského zálivu milion barelů.

Podle prohlášení indického velvyslanectví, které získala agentura Reuters, obdržela společnost Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) od společnosti Indian Oil Corp. platbu v rupiích v nezveřejněné výši, informoval web Al-Monitor.

Minulý měsíc se obě země během návštěvy indického premiéra Naréndry Módího v Abú Dhabí dohodly na vypořádání dvoustranného obchodu v rupiích namísto dolarů, čímž se zvýšila možnost Indie snížit transakční náklady díky eliminaci dolarových konverzí.

Již dříve v březnu zahájila centrální banka SAE realizaci své strategie digitálního dirhamu v návaznosti na dohodu o finanční spolupráci s Indií uzavřenou o rok dříve. Díky použití digitálních měn mohou transakce mezi SAE a Indií obejít nutnost a náklady na konverzi do zprostředkující měny, jako je dolar.

Mohammed Soliman, vedoucí pracovník Institutu Blízkého východu ve Washingtonu, uvedl, že tento vývoj je odrazem rostoucího hospodářského partnerství SAE a Indie.

„Odráží to také širokou ochotu diverzifikovat obchod, kterému dominuje dolar,“ řekl Soliman, „a mohlo by to povzbudit další země, aby prozkoumaly podobné alternativy.“ Tento vývoj ukazuje celkový posun v přístupu zemí k bilaterálnímu obchodu a potenciálně podnítí diskuse o ekonomických a geopolitických důsledcích mezi zúčastněnými zeměmi, dodal.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.