Které země spotřebují nejvíce ropy?

I když podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v posledních letech neustále roste, zůstává ropa nejdůležitějším zdrojem energie na světě, pokud vezmeme v úvahu dopravu a vytápění.

Podle analýzy Mezinárodní energetické agentury (IEA) bude v roce 2020 29 % světových dodávek energie pocházet z ropy. Jak ukazuje graf níže vycházející ze Statistického přehledu světové energetiky 2023 Energetického institutu, v roce 2022 byly obzvláště velkými spotřebiteli ropy dvě země, uvedl web Statista.

Spojené státy spotřebovaly 19 milionů barelů ropy denně, na druhém místě skončil jejich nejostřejší ekonomický a politický konkurent, Čínská lidová republika, se 14 miliony barelů denně v uplynulém roce. Spotřeba ostatních zemí ve srovnání s těmito dvěma velmocemi bledne: zbytek z osmi největších spotřebitelů dohromady představoval pouze dvě třetiny množství spotřebovaného USA a Čínou.

Pokud se podíváme na změnu spotřeby ropy v letech 2012 až 2022, situace se výrazně změní. Spotřeba ropy v USA vzrostla pouze o přibližně devět procent, přičemž Čína a Indie se staly lídry růstu s nárůstem spotřeby o 42, resp. 41 %. Celkově čtyři z pěti zemí BRICS figurují v osmičce zemí s největší spotřebou ropy a tři ze čtyř zemí vykazují v posledním desetiletí výrazný nárůst chuti k fosilním palivům.

Země s nejvyšší spotřebou ropy v roce 2022 (v tisících barelů denně). Zdroj: Statista.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.