Potravinové banky si stěžují: chudnoucí střední třída nemá co darovat

Potravinové banky shromažďují a distribuují potřebným jídlo, které by se jinak vyhodilo. Poslední dobou si však banky stěžují na negativní vývoj.

Problém zaznamenává řada potravinových bank v západní společnosti. Ottawská potravinová banka například nedávno uvedla, že je nucena omezit směny dobrovolníků kvůli nedostatku darovaných potravin, kdy jako důvod uvádí dopad vysokých cen potravin. “V posledních týdnech jsme bohužel nezískali dostatek darovaných potravin, které bychom mohli třídit,” uvedla potravinová banka v příspěvku na sociálních sítích. “Uznáváme to jako známku toho, že vysoké ceny potravin pochopitelně ovlivňují zvyky dárců.” Generální ředitelka banky Rachael Wilsonová koncem srpna uvedla, že obvykle je ve skladu organizace dostatek potravin na 10 třídicích směn týdně. Současné zásoby potravin by však bylo možné vytřídit za jednu směnu. Dodala, že dostupné třídicí směny byly zkráceny na polovinu. Nedostatek přichází, zejména proto, že poptávka stále stoupá. Wilsonová tvrdí, že potravinová banka je na cestě k rekordnímu půl milionu návštěv do konce letošního roku, což je nárůst z více než 400 000 návštěv v předchozím fiskálním roce. Aby udržela krok, byla nucena utratit 900 000 dolarů ze svých vlastních peněz – většinu z nich darovaných a získaných. “Musíme kupovat stále více potravin, abychom udrželi krok s poptávkou,” říká ředitelka.

Růst cen potravin v letošním roce převyšoval celkovou inflaci, a to nejen v Kanadě. Ottawa Food Bank není jediná, která v posledních týdnech zaznamenala problémy s uspokojením poptávky. Charitativní organizace Beacon House v Sackville v USA například zveřejnila obrázky svého skladu potravinové banky na sociální média a poznamenala, že její regály nikdy „nebyly tak prázdné“ a dodala, že „zoufale“ touží po darech. Wilsonová uvedla, že problémem je i nedostatek vládního financování pro potravinové banky. Její organizace je prý z 98 procent financována komunitou. Poslední fiskální rok zaznamenala pouze 392 000 dolarů ve vládních grantech, z více než 27 milionů dolarů darovaných. Wilsonová doufá, že podzimní a zimní měsíce přinesou nárůst darů. Připustila ale, že její charita může přežít jen dalších pár let bez velkého přílivu financí. “Nakupovat většinu potravin sami, to prostě není udržitelné,” tvrdí. Zástupci českých potravinových bank pak vidí obdobný trend. Federace bank uvádí, že potřeba potravin loni meziročně stoupla o 30 procent a potraviny od nich začíná potřebovat stále více lidí. Ředitelka pražské potravinové banky Věra Doušová se pozastavuje nad tím, že pro jídlo chodí stále více seniorů, a to i těch, kteří pobírají v domácnosti dva důchody. V ČR byla v roce 2018 uzákoněna novela zákona, podle které prodejny nad 400 metrů čtverečních musejí darovat neprodejné potraviny. Obecně se dá říci, že problematice potravinové chudoby se v zemi věnuje stále větší pozornost. Dvakrát ročně jsou pořádány celorepublikové sbírky na podporu potravinových bank, kde lidé darují potraviny, ale například i drogistické zboží. Banky v těchto sbírkách vyberou stovky tun zboží.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.