USA zřejmě obnovují sklad jaderných zbraní ve Spojeném království

Americké jaderné zbraně byly na britském území umístěny do roku 2008.

Spojené státy americké zřejmě hodlají obnovit svá zařízení na skladování jaderných zbraní ve Spojeném království, napsala Federace amerických vědců (FAS) s odvoláním na návrh rozpočtu amerického letectva na příští rok.

Článek se domnívá, že na britské letecké základně Lakenheath, která se nachází 100 kilometrů od Londýna, bude instalován „bezpečný sklad“. Má také dojít k vybudování kasáren pro piloty F-35 britského letectva, a to nedaleko skladiště zbraní. Údaje o tom zatím nebyly oficiálně potvrzeny.

Vědci jsou toho názoru, že takové dokumenty mohou znamenat, že USA opět rozmístí jaderné zbraně ve spřátelené zemi. V minulosti Spojené státy skladovaly své jaderné zbraně v Británii více než padesát let: od roku 1952 do roku 2008. V roce 2008 Spojené státy v rámci programu jaderného odzbrojení zbraně z Velké Británie odvezly. V loňském roce v důsledku ruské vojenské invaze na Ukrajinu, začaly USA obnovovat řadu svých vojenských programů.

Další informace zde (anglicky).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.