Letošní srpen byl v Indii nejsušší za posledních 120 let

Podle meteorologů je za nezvyklým suchem v Indii jev El Niño. Srážky mezi červnem a srpnem mají význam pro zdejší zemědělství.

Srpen 2023 se stal nejsušším od roku 1901 a v historii meteorologických pozorování v Indii, napsal indický deník The Times of India s odvoláním na indické meteorologické oddělení.

Deficit srážek v tomto měsíci činí 30-33 %, jejich celkový úhrn pak 170-175 mm. Dosud byl za nejsušší srpen v zemi považován srpen v roce 2005, kdy spadlo 191,2 mm srážek, což představovalo 25 % méně, než je normál.

V důsledku slabých monzunových dešťů v červnu až srpnu dosáhl celkový deficit srážek v celé Indii 9 %. Je paradoxní, že prudkému poklesu došlo po nadprůměrném červencovém monzunu, kdy v zemi spadlo v průměru 315,9 mm srážek (13 % nad normálem a druhá nejvyšší hodnota za posledních 18 let).

Vědci připisují letošní nerovnoměrné srážky v Indii globálním klimatickým změnám, vlivu jevu El Niño a snížení počtu cyklónů z obvyklých čtyř na pět v Bengálském zálivu, které přinášejí většinu srážek v létě.

Červen až srpen jsou v Indii považovány za nejdeštivější měsíce roku a nejdůležitější měsíce pro zemědělství.

Meteorologové slibují, že září přinese pravděpodobně vyšší srážky než v srpnu, i když El Niño bude i nadále ovlivňovat kvalitu tohoto monzunového období.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.