Saúdská Arábie a Rusko plánují prodloužit snížení těžby ropy o 1,3 milionu barelů denně až do konce roku

Na světových trzích s ropou dochází k napjatým vztahům, protože poptávka stoupá na rekordní úroveň a zásoby klesají.

Saúdská Arábie a Rusko v úterý oznámily, že prodlouží dobrovolné snížení těžby ropy do konce roku, a pokračují tak ve své kampani na podporu cen. Ropa Brent se po této zprávě vyšplhala nad 90 dolarů za barel.

Rijád, největší světový vývozce ropy, poprvé oznámil své snížení po červnovém zasedání aliance 23 zemí Opec+, jejíž součástí je i Rusko.

Prohlášení ze začátku srpna, které odhalilo, že snížení bude trvat do září, obsahovalo varování, že by mohlo být „prohloubeno“, ale úterní oznámení jej prozatím ponechalo na stejné úrovni.

Toto rozhodnutí „bude každý měsíc přezkoumáno, aby se zvážilo další snížení nebo naopak zvýšení produkce“, uvádí se v prohlášení ministerstva energetiky.

Ceny ropy v červenci, prvním měsíci, kdy vstoupilo v platnost omezení těžby pouze ze strany Saúdské Arábie, vzrostly a překonaly hranici 80 dolarů za barel, kterou podle analytiků Rijád často potřebuje k vyrovnanému rozpočtu, ačkoli různá omezení těžby by mohla tuto hranici ještě zvýšit.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.