V Německu se odehraje první nucené přidělení uprchlíků

Starostové v Německu jsou zatíženi problémy, které nemohou ovlivnit a které nepatří k jejich skutečným povinnostem.

Sachsenkam je obec s 1300 obyvateli v okrese Bad Tölz-Wolfratshausen. Od února 2022 je zde ubytováno deset uprchlíků z Ukrajiny. Sachsenkam však – stejně jako mnoho dalších obcí – nemohl splnit aktuální ubytovací kvótu. Proto budou uprchlíci tento měsíc nuceně přiděleni – bez ohledu na to, zda je ubytování k dispozici, nebo ne.

Jak vyplynulo z rozhovoru se starostou Andreasem Rammlerem, zatím ani neví, z jaké země ti lidé pocházejí, ani jestli jsou mezi nimi děti. Několikrát bylo apelováno na občany, aby nahlásili možnosti ubytování. To však nebylo příliš úspěšné. „Ani my jako obec nemáme žádné prázdné budovy,“ podotkl starosta.

Jiné obce obětují své tělocvičny, ale touto cestou jít Rammler nechce, protože mají jen jednu halu. Alternativou může být podle jeho slov radnice: „První patro využívají pěvecké sbory a skupiny jógy. Nyní chceme část těchto místností přestavět tak, aby mohly být využívány pro uprchlíky. Mohli bychom tam ubytovat 13 lidí. Ale je třeba říci zcela jasně: v mnoha obcích jde jen o ubytování lidí, k integraci máme daleko.“

„Kromě toho jsme doufali, že spolková vláda něco udělá. Že vyslyší volání o pomoc z obcí po celém Německu a zejména v příhraničních oblastech. Ty už několik měsíců požadují, aby bylo přistěhovalectví omezeno a aby byly zavedeny hraniční kontroly. To je však zcela ignorováno,“ stěžuje si dále starosta a říká, že se cítí opuštěný a má pocit, že nikoho nezajímá, jak se s tímto problémem mají obce vypořádat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.