Summit G20: Vytlačí Indie brzy Německo z pozice čtvrté největší ekonomické velmoci?

Indie se stává novou hospodářskou velmocí, Německo pomalu upadá.

Maurice Höfgen z novin Berliner Zeitung se na víkendové setkání lídrů G20 podíval německou optikou a je toho názoru, že EU a Německo ztrácejí vliv – mají to ukazovat údaje Světové banky. Ještě v roce 1980 se Německo podílelo na celosvětovém hospodářském výkonu téměř devíti procenty, nyní je to méně než pět procent a trend je klesající. Ostatní regiony rostou mnohem rychleji, například Čína, jejíž podíl se ve stejném období zvýšil ze dvou na 18 procent. To je cesta, kterou by se mohla vydat i Indie. Jak je na tom její ekonomika?

Hrubý domácí produkt v loňském roce činil 3,4 bilionu amerických dolarů, což je asi o 0,7 bilionu méně než v Německu. Po propadu způsobeném pandemií v roce 2020 ekonomika stabilně a rychle roste. V roce 2022 to bylo sedm procent, letos to podle prognózy Mezinárodního měnového fondu bude necelých šest procent a v roce 2024 opět téměř sedm procent. Pro srovnání, v Německu se letos očekává pokles o 0,3 procenta a poté jen pomalý růst. Tímto tempem by Indie mohla nejpozději v roce 2026 nahradit Německo na pozici čtvrté největší ekonomiky světa.

Investiční banka Goldman Sachs dokonce očekává, že Indie do roku 2075 předstihne USA a stane se druhou nejsilnější ekonomikou světa – za Čínou a před USA. Důvodem má být mladá populace, která bude dále růst, bude vzdělanější a produktivnější.

I když indická ekonomika roste více než německá, neznamená, že se tamní obyvatelé mají lépe. V přepočtu na obyvatele je indický hospodářský výkon až na 139. místě. Přesto lze očekávat, že se Indie stane novou těžkou vahou – nejprve ekonomicky a poté i politicky.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.