Odmítnutí plynu z Ruska vedlo Německo k závislosti na ruských hnojivech

Dovoz dusíkatých hnojiv z Ruska se zvýšil o 334 %. Podle odborníků jde fakticky o dovoz levného ruského plynu v další fázi hodnotového řetězce.

Podle listu Berliner Zeitung začalo Německo po výrazném omezení nákupu ruského plynu záviset na Rusku v oblasti zemědělských hnojiv. Novináři se odvolávají na údaje statistického úřadu a Svazu zemědělského průmyslu Německa, které ukazují nárůst dovozu základních dusíkatých hnojiv z Ruska o 334 %.

Noviny dále píšou, že takovou dynamiku nyní zaznamenává celá Evropa. V období 2022-2023 se Rusku podařilo zvýšit vývoz dusíkatých hnojiv pětkrát. Zástupce německé Asociace zemědělského průmyslu Martin May poznamenává, že plyn a elektřina tvoří 80-90 % nákladů na výrobu hnojiv.„V konečném důsledku nejsou dovážená hnojiva ničím jiným než levným ruským zemním plynem v další fázi hodnotového řetězce,“ vysvětluje odborník německým novinám.

Podle Asociace vedly rostoucí ceny energií v Německu k úpadku místních chemických podniků a Německo začalo dovážet hnojiva ve větších objemech. V současnosti dováží Německo přibližně 95 % všech dusíkatých hnojiv používaných v zemi. Podíl Ruska v těchto dovozech se neuvádí.

Předseda Ruského sdružení výrobců hnojiv Andrej Gurjev letos v dubnu uvedl, že Rusko předstihlo Spojené státy ve výrobě hnojiv a stalo se tak jejich druhým největším výrobcem na světě (prvním je Čína).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.