Francie umožní prodejcům pohonných hmot prodávat pod cenou, aby bojovala proti inflaci

Vláda ve Francii chystá i kroky proti snižování hmotnosti potravinových výrobků, které se pak prodávají za stejnou cenu.

V rámci snahy omezit inflační tlaky na domácnosti plánuje francouzská vláda dočasné zrušení zákazu prodávat pohonné hmoty pod cenou, který platí pro maloobchodníky, uvedla francouzská premiérka Elisabeth Bornová v sobotním rozhovoru pro deník Le Parisien.

Opětovný letní nárůst cen pohonných hmot zkomplikoval vládní snahu omezit spotřebitelskou inflaci, takže ministři vyzvali výrobce pohonných hmot a potravinářský průmysl, aby snížili své marže.

Společnost TotalEnergies prodloužila cenový strop pohonných hmot až do konce letošního roku, zatímco některé řetězce supermarketů pořádaly propagační akce na prodej benzinu za nákladovou cenu.

Zákaz prodeje pohonných hmot pod cenou platí od roku 1963 a distributorům brání v dalším snižování cen. Francouzská premiérka uvedla, že zákaz bude zrušen na „několik měsíců“: „Díky tomuto bezprecedentnímu opatření dosáhneme pro Francouze hmatatelných výsledků, aniž bychom dotovali pohonné hmoty.“ Borneová ale zároveň odmítla myšlenku, že by vláda snížila daně z pohonných hmot. Důvodem je podle ní nutnost snížit deficit veřejných financí a dluh. Ministr financí Bruno Le Maire v uplynulém týdnu uvedl, že vysoké ziskové marže z rafinérského zpracování benzinu jsou problémem a mohly by vyžadovat zásah vlády.

V případě cen potravin řekla francouzská premiérka, že od listopadu budou společnosti povinny uvádět na etiketách, když se změní velikost výrobku. Ve Francii došlo během loňského cenového šoku k tomu, že se zmenšila velikost výrobku, ale nesnížila se jeho cena.

Například francouzský řetězec supermarketů Carrefour v září oznámil, že ve svých prodejnách umístí cedule u těch výrobků, u nichž se podle něj takové praktiky používají.

Ilustrační foto: Autor –  Benoît Granier – https://www.gouvernement.fr/personnalite/elisabeth-borne?mission=premiere-ministre, Licence Ouverte, 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.