Argentinská vláda očekává v roce 2024 hospodářské oživení a zpomalení inflace

Jihoamerickou zemi v současnosti trápí trojciferná inflace a nárůst míry chudoby.

Podle návrhu státního rozpočtu, který v pátek večer zaslalo ministerstvo hospodářství Kongresu, by měla argentinská ekonomika v roce 2024 vzrůst o 2,7 % poté, co letos poklesla o 2,5 %, napsala agentura Reuters.

„Očekává se, že růst HDP bude v letech 2025 až 2026 pokračovat tempem 2,0 % ročně,“ uvádí se v návrhu rozpočtu. Vláda také počítá s tím, že hospodářský růst v roce 2024 bude podpořen „oživením v zemědělském sektoru, zejména v důsledku očekávaného oživení sklizně sóji a kukuřice.“

Kromě toho návrh předpokládá, že roční inflace by měla letos dosáhnout 135,7 % a v roce 2024 by se měla snížit na 69,5 %.

Argentinská vláda prezidenta Alberta Fernándeze očekává v příštím roce prudké oslabení národní měny na 607 pesos za dolar oproti očekávaným 365,9 pesos za dolar v roce 2023.

V současnosti se Argentina potýká s trojcifernou meziroční inflací. Měsíční inflace v srpnu dosáhla 12,4 %, což je nejvíc od roku 1991. Rostoucí inflační tlak vede k zvýšení míry chudoby a vyvolal vlnu kritiky vůči tradičním politickým elitám země. V říjnu se přitom budou v Argentině konat celostátní volby.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.