Nově vzniklé pracovní skupiny hospodářského dialogu USA a Číny se budou snažit o zmírnění napětí

Pravidelný hospodářský dialog má být platformou věcné diskuze o sporných otázkách mezi USA a Čínou.

V zájmu zmírnění hospodářského a geopolitického napětí zavádějí USA a Čína novou strukturu pravidelného hospodářského dialogu, oznámilo americké ministerstvo financí. Tento vývoj je důsledkem několika letních návštěvách členů kabinetu prezidenta Joe Bidena v Pekingu, jejichž cílem bylo najít řešení dlouhodobých konfliktů mezi oběma zeměmi, uvedla agentura Bloomberg.

Nově vytvořené pracovní skupiny budou sloužit jako strukturované nástroje pro věcné diskuse. Americké úředníky bude řídít ministryně financí Janet L. Yellenové, čínští zástupci různých finančních institucí budou podléhat čínskému vicepremiérovi Čche Li-fengovi.

Ve vztazích USA a Číny přetrvávají významné spory v otázkách cel, technologií či zacházení s americkými společnostmi v Číně. Vzniklé pracovní skupiny vracejí do hry princip přímé angažovanosti v ekonomických otázkách, který byl za Trumpova prezidentství opuštěn.

Ministryně obchodu Gina M. Raimondová letos v srpnu prozradila, že se obě země dohodly na pravidelných diskusích o obchodních a technologických omezeních. Dohody o vytvoření pracovních skupin bylo dosaženo během červencové cesty ministryně financí Yellenové, která se zaměřila na různé otázky hospodářské a finanční stability.

Podle agentury Bloomberg  Yellenová zdůraznila pokrok v bilaterálních vztazích a důležitou roli dialogu při řešení otázek, v nichž panují neshody.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.