Generální tajemník OSN Guterres navrhl úplnou likvidaci jaderných zbraní ve světě

Je třeba pracovat na tom, aby se ničivé jaderné zbraně staly už jen součástí učebnic dějepisu.

Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že pouze úplné odstranění arzenálů jaderných zbraní může odstranit jadernou hrozbu, která v současnosti dosáhla úrovně studené války.

„Jediným způsobem, jak odstranit jaderné nebezpečí, je odstranění jaderných zbraní. Pracujme společně na tom, abychom jednou provždy zajistili, že místo těchto ničivých prostředků bude pouze v učebnicích dějepisu,” řekl Guterres.

Guterres dále uvedl, že riziko použití jaderných zbraní „nyní vzrostlo na úroveň, které nedosáhlo od dob studené války“.

Země světa musí podle slov generálního tajemníka ke zmírnění napětí a odstranění jaderné hrozby využít také nadčasové nástroje dialogu a diplomacie. Guterres se rovněž domnívá, že země, které dosud neratifikovaly Smlouvu o úplném zákazu jaderných zkoušek, by tak měly neprodleně učinit.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.