Na ruský spotřební trh letos přišlo 16 zahraničních značek a řetězců

Jedná se o rekordní číslo za poslední čtyři roky.

Od začátku letošního roku na ruský trh přišlo celkem 16 nových obchodních spotřebitelných značek, což je od roku 2019 rekord, uvedl list RBK. Většinu  (9) nových spotřebitelských značek tvoří oděvní a obuvnické značky a zboží pro domácnost z Turecka. Všechny působí ve „středním“ nebo „nadprůměrném“ cenovém segmentu.

Další tři spotřebitelské značky jsou z Běloruska. Kromě toho letos na ruský trh vstoupil prodejce sportovního oblečení z Austrálie a řetězce z Kyrgyzstánu, Jižní Koreje a Estonska.

Jak server dále uvedl, je možné sledovat změněný zeměpis zahraničních společností, které vstupují na ruský trh. V minulosti na ruském trhu působily hlavně značky a řetězce z Evropy a z USA.

Na ruský trh nyní přicházejí podle Stanislava Kaufmana z agentury Kaufman Brand Agency hlavně značky druhé nebo třetí třídy. Na světovém trhu jsou tyto značky málo viditelné kvůli konkurenci mezinárodních gigantů s velkými investicemi do reklamy a propagace. Kvalitou ale nejsou tyto značky horší než světové brandy. Podle odborníka je vstup na ruský trh pro tyto společnosti dobrou příležitostí k zahájení globální expanze.

Z odchodu zahraničních hráčů těží především ruské značky jako Lime, Henderson, Gloria Jeans, Ostin, značky Melon Fashion Group (Zarina, Befree, Love Republic a Sela), řekl novinám další ruský analytik Michail Burmistrov. Ruské brandy už obsadily špičková místa v nákupních centrech a nadále zvyšují počet prodejen, a to i v regionech.

Online obchody jako Ozon nebo Wildberries nyní nabízejí zboží dodávané do země v rámci mechanismu paralelního dovozu. Jejich tržby v roce 2022 meziročně vzrostly o 72 % a podobný růst vykázaly i letos. Přesto podle Burmistrova představuje podíl nových zahraničních oděvních a obuvnických značek méně než 1 % trhu v peněžním vyjádření a do budoucna pravděpodobně výrazně neporoste.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.