Nad Korejským poloostrovem se bude konat společné cvičení letectva Jižní Koreje, USA a Japonska

Letecké cvičení bude spočívat ve formačních letech s doprovodnými stíhacími letouny B-52 ze tří zemí.

Jižní Korea, Japonsko a Spojené státy plánují poprvé uspořádat společné letecké vojenské cvičení, informovala jihokorejská tisková agentura Yonhap s odvoláním na zdroj obeznámený se situací.

„Společné letecké cvičení za účasti vzdušných sil Jižní Koreje, USA a Japonska bude spočívat ve formačních letech s doprovodnými stíhacími letouny B-52 ze tří zemí,“ uvedl zdroj agentury.

Akce jsou naplánovány na 22. října (neděle) a budou se konat nad Korejským poloostrovem.

„Americké bombardéry B-52 se již zúčastnily dvoustranných cvičení s Jižní Koreou, ale je to poprvé, co letoun přistane na jihokorejské letecké základně. Společné letecké cvičení jihokorejského, amerického a japonského letectva bude spočívat v letu ve formaci s doprovodem stíhaček B-52 ze všech tří zemí,” uvedl zdroj obeznámený se situací. Letoun B-52 s jadernými zbraněmi poprvé přistál v Jižní Koreji už v úterý. Před tím uskutečnil pamětní přelet nad obranným veletrhem, který se v zemi koná jednou za dva roky. Zúčastnil se také společného letecké cvičení s jihokorejskými stíhačkami stealth.

Kromě toho Soul, Washington a Tokio již uskutečnily společná cvičení – minulý týden poprvé po sedmi letech uspořádaly třístranné námořní cvičení s cílem zabránit vniknutí do vod jižně od Korejského poloostrova.

Jihokorejský generál Kim Seung-kyum na jednání v jihokorejském parlamentu uvedl, že Jižní Korea, USA a Japonsko plánují uspořádat společná letecká cvičení jako součást úsilí o rozšíření třístranné bezpečnostní koordinace.

Ilustrační foto: Autor -Carlos Menendez San Juan – B-52 Stratofortress, CC BY-SA 2.0. via Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.