Francie: evakuováno šest francouzských letišť a palác ve Versailles

Po útoku Hamásu na Izrael a pátečním smrtelném pobodání učitele ve městě Arras je ve Francii vyhlášen stav “ohrožení terorismem“. Hrozby terorismem neustávají.

Stav ohrožení terorismem je nejvyšší stupeň francouzského národního bezpečnostního výstražného systému Vigipirate. Podle zpráv francouzské tiskové agentury AFP bylo ve středu 18.10. evakuováno šest letišť po celé Francii poté, co emaily “vyhrožovaly útokem”. Mluvčí francouzského leteckého úřadu DGAC potvrdil evakuaci kvůli varování před bombou pouze v Lille, Lyonu, Toulouse a Beauvais a nebyl schopen bezprostředně poskytnout další podrobnosti. Online informační tabule DGAC ukázala výrazná zpoždění v Lille, Lyonu a Toulouse. Evakuace v Lille, Lyonu, Nantes, Nice, Toulouse a na letišti Beauvais (nedaleko Paříže) měla umožnit úřadům “vyjasnit veškeré pochybnosti”, zda jsou hrozby skutečné, jak uvádějí zprávy s odvoláním na anonymní zdroj. Také mluvčí letiště ve Štrasburku na východě Francie rovněž uvedla, že místo bylo evakuováno po “výhružném e-mailu”. Třikrát za sebou pak byl evakuován zámek Versailles, hlavní turistická atrakce u Paříže, aby jej mohli zkontrolovat pyrotechnici.

Po kontrolách bylo uvedeno policejním zdrojem, že letiště v Nice, Lyonu a Lille obnovila kolem poledne běžný provoz. V příspěvku na účtu X letiště v Nice se uvádělo, že “v návaznosti na opuštěné zavazadlo… byl vytvořen bezpečnostní perimetr umožňující obvyklé kontroly”. “Situace se nyní vrátila do normálu,” uvedli zástupci letiště ve tweetu. Rovněž letištní orgány na lyonském letišti Bron uvedly, že vše už je v normálu. Mluvčí letiště v Lille uvedla, že tři lety byly odkloněny, na místě jsou bezpečnostní složky. Někteří cestující, kteří zveřejňovali příspěvky na sociálních sítích, zřejmě nevěděli, proč byli z letišť vykázáni. Prefektura lyonského regionu ve středu uvedla, že hrozba na letišti byla falešným poplachem, a připomněla veřejnosti, že za sdělení nepravdivé informace hrozí vězení a vysoká pokuta. Mezitím nakrátko narušilo provoz na letišti ve městě Nice na Riviéře opuštěné zavazadlo. V sobotu 14.10. bylo evakuováno muzeum Louvre a palác Versailles a v úterý byl opět evakuován královský palác. Střední škola v Arrasu na severu Francie byla evakuována v pondělí, došlo k tomu před minutou ticha ve školách po celé Francii, tři dny po vraždě učitele pobodaného na škole v Arrasu, kterou údajně spáchal bývalý student a podezřelý islámský extremista. Protiteroristický prokurátor v úterý uvedl, že podezřelý se před smrtelným pobodáním přihlásil k takzvané skupině Islámský stát. Nejvyšší stupeň ohrožení ve Francii zatím stále trvá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.