Google čelí v Bruselu pokutě za zneužití dominantní pozice. Ve hře je jedna miliarda dolarů

Financial Times. Konečné rozhodnutí se očekává tento týden, informují Financial Times.

Brusel plánuje udělit Googlu pokutu možná převyšující jednu miliardu dolarů za zneužití dominantní pozice ve vyhledávání. Toto rozhodnutí by dále mohlo rozdmýchat napjaté transatlantické vztahy.

EU oznámila, že Google byl shledán vinným v porušením předpisů týkajících se konkurence, kvůli využití téměř monopolního postavení v online vyhledávání. Využil toho, aby navigoval zákazníky neférově ke své vlastní službě – Google shopping.

Oficiální rozhodnutí se očekává ve středu. Rozhodnutí se týká jednoho ze tří obvinění o konkurenci.

Může dojít ovšem k rozzuřené reakci z USA, stačí vzpomenout na případ firmy Apple, která byla donucena zaplatit dodatečně na daních 13 mld. dolarů.

Komisařka Vestagerová, která má konkurenci a její dodržování na starosti, ovšem odmítla, že by existovalo jakékoliv vychýlení vůči americkým firmám. Americké firmy reprezentují asi 15 % z rozhodnutí regulátorů, více než dvě třetiny se týkají evropských firem.

Před dvěma lety to byl Obama, který Google uvedl jako případ evropského protekcionismu proti technologickým firmám Silicon Valley. Americké úřady prošetřovaly podobné obvinění a případ uzavřely v roce 2013.

Je zde ovšem spor, který se netýká jen údajných anti-amerických postojů, ale i toho, že americké firmy v oblasti IT nezneužívají svou dominantní pozici, ale prostě mají dominantní pozici na světovém trhu.

Vestagerová těžko ustoupí americkému vzteku, protože už v případu Apple padla rekordní pokuta – oficiálně za nelegální státní pomoc.

Ale ještě důležitější, než pokuta jsou dopady, jak bude Google dál operovat online a rozvíjet své služby. Rozhodnutí regulátora může otevřít dveře pro žaloby o náhradu škody. Ale očekává se, že Google se v případě negativního rozhodnutí odvolá u evropských soudů, a to se může vléci celé roky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.