Krize v Burkině Faso: Při masakru v Zaongu umírali civilisté

Evropská unie vyzvala k vyšetřování údajného zabití mnoha desítek lidí v Burkině Faso na začátku listopadu.

Místní vláda Burkiny Faso v sobotu oznámila, že při útoku na vesnici na severu Burkiny Faso ozbrojení útočníci zabíjeli, zapalovali domy a mnoho obyvatel zranili při jednom z nejsmrtelnějších útoků, které tato západoafrická země za poslední roky zažila. Útočníci zaútočili v sobotu brzy ráno nejprve na zlatý důl u vesnice Sobha nedaleko hranic s Nigerem a poté se vrhli na civilisty včetně žen a dětí. Zaútočili také na vesnický trh, jak uvedla vláda ve svém prohlášení. “Při masakru bylo pravděpodobně zabito přibližně 100 civilistů, včetně žen a dětí,” uvedl v prohlášení šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. Jiné údaje hovoří o 70 obětech. Není jasné, kdo za útokem ve vesnici Zaongo 6. listopadu stál. Josep Borrell vyzval vojenskou juntu Burkiny Faso, aby objasnila okolnosti úmrtí. Ta dosud neodpověděla.

Burkina Faso se snaží potlačit džihádistické povstání, které se rozšířilo ze sousedního Mali. Vojenská vláda nutí civilisty, aby se zapojili do boje proti islamistickým skupinám, které údajně ovládají asi 40 % území země. Podle humanitárních agentur byla kvůli povstání nucena zavřít asi čtvrtina škol v Burkině Faso. Jeden z obyvatel řekl tisku, že Zaongo je jednou z mála vesnic v oblasti, kterou “teroristé nevyprázdnili”. “Někteří obyvatelé byli podezříváni, že s nimi spolupracují,” řekl obyvatel. Armáda se loni chopila moci v zemi s příslibem, že zastaví útoky džihádistů. Podle západních médií se ale počet mrtvých naopak ještě zvýšil. Americký projekt Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) tvrdí, že pro Burkinu Faso byl loňský rok s více než 1 400 mrtvými civilisty nejsmrtelnějším v historii země. Podle Acledu bylo letos v důsledku násilností v zemi zabito téměř 8 000 lidí.

Ilustrační foto: Autor –  EKoko, CC BY-SA 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.