V Jižní Koreji robot poprvé zabil člověka

Robot vyhodnotil pracovníka jako bednu a rozdrtil ho.

V jihokorejském závodě na distribuci zemědělských produktů manipulátor řízený algoritmem poprvé kvůli technické chybě uchopil zaměstnance a přišpendlil ho k dopravníkovému pásu. Muž později zemřel, informovala jihokorejská tisková agentura Yonhap.

Čtyřicetiletý pracovník měl před zkušebním provozem zkontrolovat senzory robotických strojů. Večer 7. listopadu nakládal na paletu bednu s paprikami.

Během kontroly došlo k technické chybě: robot si muže spletl s bednou zeleniny a přitlačením k dopravníkovému pásu mu „rozdrtil obličej a hrudník“. Oběť byla hospitalizována, ale v nemocnici zemřela.

Pozoruhodné je, že test se měl původně uskutečnit 6. listopadu, ale byl odložen kvůli problémům se senzorem. Policie uvedla, že vyšetřuje pracovníky střediska pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci kvůli nedbalosti.

Firma, kde k nehodě došlo, používá práci robotů už pět let. Hlavní příčinou robotizace byl nedostatek pracovních sil v zemědělství. Využití robotů bylo ale výhodné i vzhledem k tomu, že bedny se zeleninou se v tomto závodě skládají až do dvoumetrové výšky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.