ECB: Velké firmy hrozí odchodem z EU

Hlavním důvodem jsou podle průzkumu Evropské centrální banky obavy z narušení obchodních vztahů s Čínou.

Podle Evropské centrální banky (ECB) zvažuje řada významných společností v EU přesun svých výrobních závodů do zemí mimo EU, uvedlo holandské vydání Business Insideru.

Banka uvedla, že mnoho společností chce přesunout výrobu do regionů, v nichž nebudou vystaveny rizikovým podmínkám při obchodování s Čínou. Obchodní vztahy EU a USA s Čínou jsou pod dlouhodobým politickým tlakem.

ECB provedla průzkum u 65 velkých nadnárodních společností. Jednalo se o „nadnárodní společnosti s významnými aktivitami v EU, přičemž většina z nich vyvíjí velkou část své činnosti mimo EU“. Více než 40 % těchto společností uvedlo, že chtějí v následujících pěti letech přesunout výrobu do jiné země. Nejčastěji uváděným důvodem je snížení rizik spojených s obchodem s Čínou. Některé společnosti uvedly i zájem o relokaci do EU, nicméně podle materiálu ECB „podíl společností, které očekávají přesun výroby z EU, je vyšší než těch, které by se do EU přesunuly.“

EU chce být v hospodářské oblasti méně závislá na Číně. USA chtějí zabránit tomu, aby Čína získala technologickou výhodu, kterou by mohla využít i pro vojenské účely.

Firmy hrozily odchodem z EU často, mimo jiné kvůli válce na Ukrajině, která byla důvodem k zavedení sankcí proti Rusku a Bělorusku omezujících vývoz do těchto zemí. Podle centrální banky ale v současné době neexistují žádné důkazy o větších přesunech způsobených touto válkou.

Celý průzkum najdete v anglickém jazyce ZDE.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.