Američané už nechtějí bojovat za svou zemi

Zatímco se ozbrojené složky snaží plnit náborové cíle, většina dospělých by se do armády nepřihlásila ani v případě velké války.

Podle nedávného průzkumu veřejného mínění by většina dospělých Američanů nebyla ochotna sloužit v armádě, pokud by USA vstoupily do velké války, a zdá se, že důvěra veřejnosti v ozbrojené síly klesá, uvedl týdeník Newsweek.

Tato čísla přicházejí v době, kdy se všechny složky ozbrojených sil v posledních letech potýkaly s problémy při plnění svých náborových cílů, což naznačuje rostoucí apatii vůči vojenské kariéře. V roce 2023 armáda a letectvo nedosáhly svých cílů přibližně o 10 000 rekrutů, zatímco u námořnictva je to o 6 000 méně. Od roku 1987 se počet příslušníků aktivní služby snížil o 39 %.

Odborníci tvrdí, že takovéto nedostatky jsou znepokojující ve stále nestabilnější globální situaci, kdy si americké vedení není jisté, kdy bude muset příště nasadit plnou vojenskou sílu.

Zatímco rekruty pěchoty je možné vycvičit během několika týdnů, u jiných rolí to neplatí. „Řekněme, že námořnictvo po delší dobu nedosáhne náborových cílů a nebude schopno přivést lidi, které potřebuje k řízení ponorek a k řízení letadel… pokud se dostanete do velkého konfliktu, bude trvat nějakou dobu, než tyto lidi vycvičíte,“ řekl Tom Shugart, vedoucí pracovník Centra pro novou americkou bezpečnost.

K problémům s náborem do armády přispívá komplexní směs faktorů, včetně přizpůsobení jejích sdělení mladší cílové generaci, která je více pohlcena moderními technologiemi. Vliv má také to, že dnešní mladí lidé mají k dispozici širokou škálu možností zaměstnání a méně často přicházejí do styku s příslušníky armády.

Podle Shugarta „rozhodně existuje silný vztah mezi mírou nezaměstnanosti a tím, jak těžké je nabírat lidi“. „Když jsme v recesi a nezaměstnanost je vysoká, pak má armáda obecně velmi malé problémy s náborem lidí [v] počtu, který potřebuje, protože lidé hledají práci. Na druhou stranu, pokud je ekonomika opravdu dobrá a trh práce je opravdu napjatý a lidé mají spoustu možností, má někdy armáda s náborem větší problémy,“ upozornil.

Armáda se rovněž potýká s vysokou mírou nezpůsobilosti ke službě mezi běžnou populací: v roce 2020 vyhodnotila, že 77 % osob ve věku 17-24 let je nezpůsobilých ze zdravotních důvodů, kvůli užívání drog nebo záznamům v trestním rejstříku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.