Vědci: chcete-li snížit emise, nechte stromy růst

Pouhé ponechání stávajících stromů, aby dorostly do dospělosti, by teoreticky mohlo z atmosféry odčerpat miliardy tun uhlíku.

Podle týmu složeného ze stovek vědců by k řešení klimatických změn stačila dostatečná ochrana stávajících lesů, které by vyrostly až do dospělosti. Takovéto opatření by mohlo teoreticky odstranit z ovzduší až 228 miliard tun uhlíku. To odpovídá odstranění přibližně třetiny uhlíku, který lidé do atmosféry dodnes vypustili, ale podle kritiků je nepravděpodobné, že bychom této úrovně absorpce uhlíku skutečně dosáhli. Debatu o úloze stromů při zmírňování klimatických změn rozpoutala v roce 2019 práce Thomase CrowtheraETH Zürich (švýcarská univerzita pro vědu a techniku, jejíž historie sahá až do roku 1855, kdy ji zakladatelé dnešního Švýcarska vytvořili jako centrum inovací a znalostí) a jeho kolegů. Tento tým odhadl, že obnovení lesů mimo stávající zalesněné oblasti by mohlo zadržet více než 200 miliard tun uhlíku.

Jiní vědci však tvrdí, že studie tento potenciál až pětkrát nadhodnotila, protože započítávala i oblasti, jako jsou pouště, kde by pěstování stromů bylo nepraktické, nebo nezohledňovala další faktory, například požáry. “Příliš vysoké odhady mohou vyvolat velkou falešnou naději,” říká Matthew FaganMarylandské univerzity. Kontroverzní jsou i programy podpory masové výsadby stromů, které mohou mít katastrofální dopady na biologickou rozmanitost a místní obyvatele, i přes neoddiskutovatelný přínos v podobě ukládání uhlíku. “Tento vědecký spor skutečně poškodil environmentální hnutí,” říká Crowther. Ve snaze překonat tuto kontroverzi tento vědec a více než 200 jeho kolegů znovu zkoumali potenciál lesů na Zemi pro ukládání uhlíku. “Existuje obrovská příležitost ukládat uhlík pouhou ochranou ekosystémů, které máme,” říká Crowther. Tým použil řadu datových souborů a metod k modelování množství uhlíku, které by bylo možné uložit v lesích v hypotetickém světě bez vlivu člověka. Jednalo se o tři samostatné modely založené na satelitních měřeních lesních porostů a také o modely sestavené na základě pozemních měření na více než milionu lesních ploch po celém světě.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.