Financování evropských technologií se snížilo o polovinu, zachraňuje nás umělá inteligence

Podle údajů společnosti Atomico, která se zabývá rizikovým kapitálem, se investice tohoto kapitálu do evropského technologického průmyslu v roce 2023 propadly o 45%.

Investoři prý nadále pociťují dopady vysokých úrokových sazeb. V úterý zveřejněná zpráva společnosti nazvaná “State of European Tech” předpokládá, že celkové financování evropských společností podporovaných rizikovým kapitálem v roce 2023 kleslo o téměř polovinu oproti předchozímu roku. Americké a asijské institucionální investice do evropských technologií slábly především proto, že růstově orientované fondy, které zaplavily trh v letech 2020 a 2021, se v posledním zhruba roce stáhly kvůli makroekonomickým překážkám. Jedním ze světlých bodů byla umělá inteligence, kdy 11 společností zabývajících se umělou inteligencí získalo financování ve výši 100 milionů dolarů a více. Podle společnosti Atomico dosáhne v letošním roce celkové rizikové financování evropských technologických společností 45 miliard dolarů. To je méně než 82 miliard dolarů v roce 2022, což je pro změnu méně než 100 miliard dolarů v předchozím roce. Společnost Atomico uvedla, že v letošním roce došlo ke korekci a k obratu k letům před pandemií, kdy došlo k výraznému nárůstu financování, protože technologický průmysl si zajistil rekordní objem kapitálových toků.

Tom Wehmeier, vedoucí oddělení datových poznatků společnosti Atomico, uvedl, že Evropa vyniká tím, že ve srovnání s USA, Čínou a dalšími mezinárodními protějšky je tento region v posledních třech letech skutečně na vzestupu. Zatímco v USA došlo od roku 2020 k 8% poklesu a v Číně k 9% propadu celkového rizikového financování, v Evropě došlo ve stejném období k 19%  nárůstu objemu venture investic, což je známkou odolnosti tohoto regionu. Podle společnosti Atomico byla největším tahákem pro získávání finančních prostředků ve výši 100 milionů dolarů a více právě umělá inteligence (AI), přičemž tyto takzvané “megaroundy” (investiční kola v hodnotě 100 milionů dolarů a více) získalo 11 společností zabývajících se AI. Ve fázi seed byla AI pro investory nejzajímavější oblastí, která přilákala 11 % všech kol financování v hodnotě 5 milionů dolarů nebo méně. Evropa je také hlavním centrem pro globální talenty v oblasti AI, přičemž počet vysoce kvalifikovaných pozic v oblasti AI se za posledních deset let zvýšil desetinásobně a předstihl USA.  Společnosti jako Aleph Alpha, MistralDeepL získaly od investorů kapitál v hodnotě stovek milionů dolarů. Dalším výrazným odvětvím byly podle společnosti Atomico klimatické technologie. Financování společností v oblasti uhlíku a energetiky představovalo 27 % veškerého kapitálu investovaného do evropských technologií v roce 2023, což je třikrát více než v roce 2021.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.