Turecké značky letos ve velkém vstoupily na ruský trh

Celkem 27 zahraničních značek se v letošním roce rozhodlo vstoupit na ruský trh. Vesměs se jedná o značky spotřebního zboží.

Za jedenáct měsíců letošního roku se v ruských nákupních centrech objevilo 22 nových zahraničních značek, ukázal další průzkum konzultační agentury IBC Real Estate.

V roce 2019 vstoupilo na ruský trh 27 zahraničních značek, v roce 2020 to bylo 19, v roce 2021 celkem 13. V loňském roce, kdy z Ruska odcházelo mnoho prodejců, vstoupilo na trh pouze 11 zahraničních značek. Podle ruských expertů ruský trh i nadále přitahuje nájemce ze spřátelených zemí.

Svůj provozní status změnilo přibližně 140 mezinárodních značek, které byly v ruských nákupních centrech přítomny na začátku roku 2022. Z nich 32 (přibližně 23 %) zcela ukončilo svou činnost, zatímco dalších 52 značek (přibližně 37 %) obnovilo provoz po prodeji nebo převodu obchodu na ruský management. Přibližně stejný počet (55 značek, 40 %) je stále ve stavu „dočasného pozastavení provozu“.

Podle údajů společnosti je 86 % nových mezinárodních značek zastoupeno v moskevských nákupních centrech, 50 % v Petrohradě a jen asi čtvrtina se dostala do regionů. Většina (73 %) nových značek prodává módní výrobky.

Větší díl (9 z 22) nových značek pochází z Turecka. Další čtyři značky pocházejí ze Spojených arabských emirátů a tři z Běloruské republiky. Nové prodejny otevřeli také maloobchodníci z Austrálie, Německa, Itálie, Kyrgyzstánu, Finska, Estonska a Německa. Vesměs se jedná o obuv, oděvy, spodní prádlo a potřeby pro domácnosti.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.