Bílý dům: „Jsme bez peněz, pomoc Ukrajině je v ohrožení“

Bílý dům v pondělí varoval vedoucí představitele Kongresu, že zákonodárcům se krátí čas na schválení další pomoci Ukrajině. Bez dalších peněz jsou prý ohroženy úspěchy Kyjeva v boji proti Rusku.

Tok peněz Ukrajině pro další boj z USA je ohrožen a s ním také zájmy amerických zbrojařských společností. “Není k dispozici žádný magický hrnec finančních prostředků, který by tento okamžik zvládl,” varovala Shalanda Youngová, ředitelka Úřadu pro řízení a rozpočet v Bílém domě. “Chci, aby bylo jasno: bez zásahu Kongresu nám do konce roku dojdou prostředky na nákup dalších zbraní a vybavení pro Ukrajinu a na poskytnutí vybavení z amerických vojenských zásob,” napsala doslova. “Pro tento okamžik není k dispozici žádný kouzelný hrnec finančních prostředků. Došly nám peníze – a téměř došel i čas.” Jde o poslední varování nejvyšších představitelů v době, kdy se administrativa snaží prosadit žádost prezidenta Joea Bidena o nouzové financování Ukrajiny ve výši 61,4 miliardy dolarů. Tento návrh je součástí doplňkového balíčku ve výši 106 miliard dolarů, který Biden poslal zákonodárcům v říjnu a který se týká dodatečného financování Ukrajiny, Izraele, Tichomoří a americko-mexické hranice.

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů a Senátu trvají na tom, aby další peníze pro Ukrajinu byly spojeny se změnami v politice ochrany hranic. Pokud by se nepodařilo dosáhnout shody na ustanoveních týkajících se hranic, mohlo by to financování rychle zastavit. Zákonodárci mají jen několik týdnů na to, aby dohodu uzavřeli a předali ji na stůl prezidentovi ještě před koncem roku. Pokud představitelé Kongresu odloží pomoc Ukrajině až na leden, s penězi by mohl být problém.

Youngová však tvrdí, že Kongres nemůže čekat tak dlouho, aby znovu otevřel kohoutek. “Tohle není problém příštího roku,” argumentovala. “Čas pomoci demokratické Ukrajině v boji proti ruské agresi je právě teď. Je čas, aby Kongres jednal.” Nové financování se v Kapitolu zadrhlo a Youngová se obává, že pomoc Ukrajině byla vyčerpána a balíčky zbraní byly omezeny. Z předchozích tranší finančních prostředků souvisejících s Ukrajinou, které zákonodárci schválili, Pentagon do poloviny listopadu vyčerpal 97 % z 62,3 miliardy dolarů, zatímco ministerstvo zahraničí vyčerpalo všech 4,7 miliardy dolarů, které mu byly přiděleny na bezpečnostní pomoc.

“Pokud se naše pomoc zastaví, způsobí to Ukrajině značné problémy,” domnívá se Youngová, podle které pomoc ukrajinské armádě zabraňuje širší válce, která by v případě úspěchu Vladimira Putina a následného útoku na některou ze zemí NATO mohla vtáhnout USA do přímého konfliktu s Ruskem.

Vzkaz Youngové také naráží na argument, který vysocí představitelé často používají ve snaze přesvědčit americkou veřejnost. Desítky miliard dolarů na financování Ukrajiny a Izraele podporují americkou ekonomiku a vytvářejí pracovní místa. Velká část peněz, které Kongres schválil pro Ukrajinu, šla na doplnění vojenských zásob zbraní a vybavení, které pak byly poslány do Kyjeva. Youngová uvedla, že Bidenova poslední žádost o financování bezpečnosti by měla směřovat více než 50 miliard dolarů do obranného průmyslu, a jmenovala několik států, kde se vyrábějí systémy protivzdušné obrany, rakety a dělostřelecké náboje. “I když nemůžeme přesně předpovědět, které americké společnosti získají nové zakázky, víme, že finanční prostředky budou použity na pořízení pokročilých schopností na obranu proti útokům na civilisty v Izraeli a na Ukrajině – například systémy protivzdušné obrany vyráběné v Alabamě, Texasu a Georgii a životně důležité dílčí komponenty pocházející z téměř všech 50 států”. Většina finančních prostředků, které již Kongres schválil, podle ní šla na posílení americké obranné průmyslové základny nebo na podporu vojenských a zpravodajských operací. “To zlepšilo naši vlastní vojenskou připravenost, protože ministerstvo obrany nakupuje nové vybavení, které nahrazuje to, které posíláme na Ukrajinu, rozjíždí a rozšiřuje výrobní linky a podporuje dobře placená pracovní místa v desítkách států po celé zemi,” myslí si Youngová.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.