Evropská komise oznámila investice ve výši 680 milionů eur pro západní Balkán

Hospodářský a investiční plán EU pro západní Balkán, který je součástí iniciativy Global Gateway, má za cíl podpořit dlouhodobé oživení, urychlit ekologický a digitální přechod a také podpořit regionální spolupráci a sbližování s EU.

Evropská komise oznámila 13. prosince nový investiční balíček ve výši 680 milionů eur na podporu pěti stěžejních investic do železniční dopravy a obnovitelných zdrojů energie na západním Balkáně. Jedná se o šestý finanční balíček v rámci hospodářského a investičního plánu EU pro západní Balkán, který by měl mobilizovat investice ve výši 16,6 miliardy eur. Projekty byly připraveny v úzké spolupráci s partnery ze západního Balkánu a mezinárodními finančními institucemi.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: „Ve stále roztříštěnějším světě potřebujeme ještě silnější a jednotnější společenství hodnot. Rozšíření je pro dosažení tohoto cíle klíčové. Zatímco pokračujeme ve spolupráci na přistoupení, musíme přijmout rozhodné kroky, abychom západní Balkán přiblížili naší ekonomice. Díky právě schváleným projektům v hodnotě 680 milionů eur urychlujeme naši společnou cestu k zelené a lépe propojené budoucnosti modernizací dopravních spojení a využíváním obnovitelných zdrojů energie. Společně pokládáme základy udržitelného růstu a užší integrace a znovu prokazujeme naše pevné odhodlání podporovat prosperitu regionu a jeho cestu ke členství v EU.“

Podrobnější informace najdete zde.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.