Vývoj mezd v Česku

První letošní graf ukazuje vývoj mezd za tři čtvrtletí uplynulého roku 2023 s delším výhledem zpět. Statistika říká, že pokles zaměstnaneckých výdělků probíhá již osmé čtvrtletí v řadě…

Nedávno vyšla shrnující zpráva o vývoji české ekonomiky za tři čtvrtletí roku 2023. Vybíráme z této zprávy jeden z grafů týdne, který se týká vývoje mezd.

ČSÚ uvádí, že pokles zaměstnaneckých výdělků probíhá již osmé čtvrtletí v řadě – jedná se o nejdelší období za celou existenci samostatné ČR, přičemž opět ČSÚ opět konstatuje, že i hloubka poklesu (11 %) je naprosto bezprecedentní.

Výše reálné mzdy za 3. čtvrtletí roku 2023 odpovídala roku 2017. Pokles kupní síly jde napříč obory, sektory, regiony, jedinou výjimku tvoří energetika. Mzdový vývoj je samozřejmě základem pro kupní sílu domácností. Domnívám se podobně jako ČSÚ, že u většiny firem existuje prostor pro zvyšování mezd (nominálně), protože řada z nich vykazuje rostoucí míru zisku. Proti tomuto trendu jdou ovšem vysoké náklady energií, které budou rozhodovat o přežití firem (viz sklárny Květná, viz Libery Steel).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.