Inflace v eurozóně opět roste

Během prosince 2023 inflace v eurozóně opět vzrostla, poprvé od dubna 2023. Jedním z důvodů je ukončování podpory kvůli vysokým cenám energií.

Inflace v eurozóně v prosinci minulého roku zrychlila, což naznačuje trnitou cestu zpět k 2% prognóze Evropské centrální banky. Spotřebitelské ceny se oproti předchozímu roku zvýšily o 2,9 %, zatímco v listopadu činil jejich růst 2,4 %, uvedl minulý pátek Eurostat.

Zatížení cenami energií se snížilo mnohem méně než v listopadu, kdy ještě platilo rozhodnutí Německa pokrýt účty domácností za vytápění. Ukazatel jádrových cen vynechávající tyto volatilní prvky klesal již pátý měsíc, a to na 3,4 %.

První zrychlení celkové inflace od dubna 2023 už dříve signalizovali představitelé ECB. Varovali, že dosažení stanoveného inflačního cíle zůstává výzvou i po prudkém zpomalení inflace v posledních měsících, pokrok předpokládali pozvolnější kvůli dodatečným statistickým vlivům a probíhajícímu čerpání státní podpory.

Přesto investoři sázejí na to, že ECB začne snižovat úrokové sazby již před polovinou letošního roku. Někteří představitelé datum označili za nejbližší možnost.

Národní zprávy a data z eurozóny odhalily rozdíly v inflaci mezi největšími ekonomikami bloku. V Německu se inflace zvýšila rychle, ve Francii mírně stoupla, ve Španělsku byla stabilní a v Itálii zpomalila.

ECB může pomoci snížit cenové tlaky pomalá ekonomika v EU. Výroba eurozóny, která trpí vysokými náklady na půjčky, slabou poptávkou a geopolitikou, ve čtvrtém kvartálu pravděpodobně vstoupila do mírné recese. Někteří míní, že inflační tlaky zvyšuje i růst nákladů na práci a vývoj ziskových marží.

Více zde (anglicky)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.