Prodej americké ocelárny je testem průmyslové politiky současného prezidenta USA

Biden je pod tlakem a hledá rovnováhu mezi slíbenou re-industrializací USA a zahraniční politikou vůči americkým spojencům.

Prodej americké ocelářské firmy U. S. Steel japonské firmě Nippon Steel dostá amerického prezidenta Joe Bidena pod tlak ze strany demokratických i republikánských poslanců. Prezident se snaží hledat rovnováhu mezi slíbenou re-industrializaci USA a zahraniční politikou vůči americkým spojencům.

Americká firma U. S. Steel má problémy konkurovat záplavě levného zahraničního kovu a již několik měsíců zvažuje nabídky na převzetí. Administrativa současného prezidenta vyjádřila určité znepokojení týkající se nabídky japonského konkurenta ve výši 14,1 miliardy dolarů, a nabídku přezkoumává.

Biden nyní musí ukázat, do jaké míry je ochoten využít prezidentské pravomoci k dosažení svého pravděpodobně hlavního ekonomického cíle – vytvoření a udržení dobře placených výrobních pracovních míst ve Spojených státech.

Prezident se ocitá pod tlakem ocelářských odborářů a některých senátorů z obou politických stran, aby dohodu zablokoval na základě argumentu o národní bezpečnosti. Domácí vlastnictví oceláren má být ostatně zásadní pro americkou výrobu a výrobní řetězce.

Zastánci nabídky na převzetí zase argumentují, že zablokování prodeje může rozzlobit klíčového amerického spojence. Sám prezident Biden podobnou ekonomickou spolupráci s Japonskem podporoval.

Kromě toho Bidena tlačí další problém. Není totiž jasné, co bude se 123 let starou společností v případě, že k dohodě o předání nedojde, a zda to opravdu zaručí větší jistotu zaměstnání pro téměř 15 000 zaměstnanců společnosti v Severní Americe.

Američtí prezidenti se léta snažili podporovat a chránit domácí výrobce oceli prostřednictvím kombinace dotací, omezení dovozu a takzvaných požadavků Buy America pro vládní nákupy. Prezident Donald Trump uvalil na dovoz oceli, mimo jiné i z Japonska, cla. Biden tato cla částečně zrušil ve snaze obnovit spojenectví.

Demokratičtí i republikánští senátoři v prosinci Bidena vyzvali, aby přezkoumal navrhovaný prodej U. S. Steel a zabránil ztrátě výroby oceli a pracovních míst. Krátce před Vánocemi se zdálo, že prezident této žádosti o přezkum vyhoví, ale neřekl, že ho zablokuje. Oceláři jeho krok uvítali. Podle nezávislých odborníků by odpovídalo historickým zkušenostem, kdyby prodej zhodnotil Výbor pro zahraniční investice v USA.

Pokud se Bidenova administrativa rozhodne prodej ocelárny U. S. Steel zablokovat, má k tomu oprávněné důvody a zákonnou pravomoc, takže otázkou spíš je, zda bude chtít a mít odvahu to udělat.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.