Ukrajinská dodavatelka proviantu pro armádu se stala hoteliérkou ve Splitu

Balkánské zápisky píší, že ukrajinská podnikatelka nakupuje luxusní hotely v Chorvatsku, zatímco doma prodává proviant armádě za přemrštěné ceny…

Tetjana Glinjana z ukrajinské Bilé Cerkvy je šéfovou jedné z největších obchodních skupin dodávajících potraviny ozbrojeným silám Ukrajiny od prosince roku 1995. Je majitelkou masokombinátu na Ukrajině. Pozice jí vlastněných firem a jejích příbuzných neovlivnily ani změny ministrů obrany či prezidentů Ukrajiny a po roce 2014 ani ruská invaze na Ukrajinu.

V loňském roce zřejmě změnila předmět svého podnikání, když se stala hoteliérkou.  Začala se objevovat ve Splitu v několika hotelech. Novináři jí byli na stopě a zjistili, že nejméně čtyři splitské hotely změnily majitele, který má být z Ukrajiny. Tak o tom společně píší jak chorvatská, tak ukrajinská média.

Vše ukazuje na to, že novým majitelem je Tetjana Glinjana. Jeden z ukrajinských webů píše: „Seděla ve vestibulu a aktivně udělovala pokyny místnímu personálu v ukrajinštině.“

Novináři podle chorvatského obchodního rejstříku zjistili, že Glinjana od podzimu 2023 vlastní společnosti Zen Adria d.o.o., Pigment d.o.o. a Mimoza d.o.o. Další společnost Nazarii d.o.o. zakládala již v roce 2016, když od roku 2022 tuto společnost vlastní její dcera.

Její společnosti ve Splitu vlastní hotely: osmnácti pokojový hotel „Mirani“ s bazénem na střeše, čtyřiadvaceti pokojový hotel Iri s kongresovou halou a Luxe Boutique Hotel s třiceti pokoji. Vše jsou čtyřhvězdičkové hotely. Nakonec je to pětihvězdičkový hotel Posh se šesti apartmány, bazénem a spa-centrum. Cena podobných hotelů podle chorvatských realitních expertů se pohybuje od 2,5 do 3,5 milionů euro, takže za čtyři hotely bylo zapotřebí investovat více než 10 milionů euro.

Tetjana Glinjana byla zakladatelskou tzv. „bilocerkevské skupiny“, která v různém období dodávala a dodává pro ukrajinskou armádu potraviny. Ukrajinské zdroje píší, že ceny potravin byly přemrštěné. Například ukrajinští novináři uvádí, že pro armádu stál v druhé polovině roku 2023 kilogram pohanky 66 hřiven a nyní pro první tři měsíce roku 2024 bude za padesát hřiven. Přitom podle ukrajinské Státní statistické služby byly maloobchodní ceny pohanky v tomto období trvale jeden a půl až dvakrát nižší. V červenci stála pohanka 48 hřiven, do konce roku cena klesla na 32 hřiven. V současnosti koupíte pohanku v prodejnách Novus za 26 hřiven za kilogram.

V roce 2015 se Tetjana Glinjana a její zeť Ruslan Berezjuk objevili v případu uplácení plukovníka Národní gardy za to, že jim pomohl vyhrát výběrové řízení na konzervy. Glinjana nebyla vůbec odsouzena a její zeť vyvázl s velice nízkým trestem.

Chorvatská dále připomínají známou tzv. „vajíčkovou aféru“, do které měla být také zapletena podnikatelka Glinjana s „bilocerkevskou skupinou“.  Za jedno vajíčko ministerstvo platilo 17 hřiven (přes deset korun), zatímco v obchodech stálo okolo sedmi hřiven. Jednalo se o zatím nejdražší smlouvu ukrajinského ministerstva obrany v hodnotě 316 milionů euro, kdy se prodávaly armádě předražená vejce a brambory. Aféra se dotkla také ministra Oleksije Reznikova, který musel vysvětlovat, proč ceny některých potravin nakupovaných resortem jsou předražené dvakrát až třikrát.

Podle ukrajinských médií případ ohledně zakázek ministerstva obrany s přemrštěnými cenami během války v současnosti zdaleka nekončí. Předsoudní vyšetřování může být dokončeno až koncem roku 2024 a do té doby si zatím podnikatelka Glinjana bude moci užívat svých hotelů ve Splitu.

Článek vychází ve spolupráci s webem Balkánské zápisky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.