Maledivy: urážky indických politiků se trestají

Tři náměstci ministra byli potrestáni za příspěvky na sociálních sítích o indickém premiérovi Naréndrovi Módím.

Maledivská vláda za jejich výroky o indickém představiteli suspendovala tři náměstky ministrů. Za své protiindické komendáře byli Malša Šaríf, Marijam Šiuuna a Abdulla Machzum Madžíd pracující na ministerstvu pro posílení postavení mládeže, informace a umění zbaveni funkcí. V reakci na video propagující cestovní ruch v Lakadivách, indickém svazovém území v Arabském moři, označila trojice úředníků premiéra Módího na sociální síti X za “klauna”, “teroristu” a “loutku Izraele”. Některé indické celebrity, včetně bollywoodských herců a sportovních hvězd, pak vyjádřily svou nespokojenost s výroky a odsouzení. “Narazil jsem na komentáře významných osobností z Malediv, které se nenávistně a rasisticky vyjadřovaly o Indech. Překvapuje mě, že to dělají zemi, která k nim posílá nejvíce turistů,” uvedl na X populární indický herec Akšay Kumar. Podle zpráv indických médií indická vysoká komise na Maledivách vznesla tuto otázku u maledivské vlády a maledivské ministerstvo zahraničních věcí v nedělním prohlášení přiznalo, že si je vědomo urážlivých poznámek na platformách sociálních médií na adresu zahraničních představitelů a vysoce postavených osob.

Maledivy jsou celosvětově oblíbenou turistickou destinací, jejich 1192 ostrovů v Indickém oceánu je poseto luxusními letovisky. Maledivský prezident Mohamed Muizzu podle vysoce postaveného maledivského úředníka nařídil vyšetřování kauzy. Muizzu se na základě vyjádření tohoto zaměstnance obává následků, protože Indové jsou největší skupinou zahraničních návštěvníků Malediv, kde cestovní ruch tvoří téměř třetinu ekonomiky a země tak dobré vztahy s Indií potřebuje. Problémem je i soupeření Indie a Číny o vliv regionu, Maledivy se nacházejí mezi těmito dvěma obry a potřebují dobře vycházet s oběma z nich. Celý incident s výroky úředníků přišel několik dní po oznámení, že prezident Muizzu navštíví Čínu. Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Muizzu navštíví zemi ve dnech 8. až 12. ledna. Muizzu, který v září zvítězil v prezidentských volbách, v kampani usiloval o změnu politiky Malediv “Indie na prvním místě” a slíbil odstranění malé indické vojenské přítomnosti čítající přibližně 75 osob. Minulý měsíc dokonce uvedl, že Indie souhlasila se stažením svých vojáků z Malediv. Po nástupu k moci však Muizzu svou protiindickou rétoriku zmírnil a prohlásil, že nehodlá narušit regionální rovnováhu nahrazením indických sil čínskými jednotkami.

Ilustrační foto: Autor – The President’s Office of the Republic of Maldives, CC BY 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.