Polsko: Tusk chce liberalizovat zákon o potratech

Za vlády PiS bylo v Polsku masivně omezeno právo na potrat. Premiér Tusk to chce opět změnit.

Polský zákon o interrupcích je restriktivnější než téměř kdekoli jinde v Evropě, proto ho chce nový polský premiér Donald Tusk zmírnit. Měl by být také usnadněn přístup k potratové pilulce. Ženy a dívky od 15 let by ji měly mít v budoucnu možnost získat bez lékařského předpisu.

„Jedná se o nejběžnější řešení v zemích Evropské unie, které umožní všeobecný přístup k nouzové antikoncepci – pro všechny, pro které byla dosud prakticky nedostupná. Nechci zde zabíhat do podrobností, ale stačí jen trocha představivosti, abychom si uvědomili, jak tento antikoncepční lék funguje. Klíčovou roli zde hraje čas. A skutečnost, že byl velmi často vyžadován lékařský předpis, znamenala, že na velmi mnoha místech v Polsku byla nouzová antikoncepce pro dotyčné de facto nedostupná,“ uvedl Tusk na tiskové konferenci.

„Samotný zákon je velmi jednoduchý, neboť mění jedno krátké ustanovení dosud platného zákona. Doufám, že během parlamentní fáze a později, až se zákon dostane na stůl prezidenta, nebudou žádné námitky, obstrukce nebo pokusy o veto tohoto zákona. Zdá se nesporné, že tento lék by měl být samozřejmě všeobecně dostupný pro všechny, kterých se týká,“ dodal k tématu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.