Odhodlanost a drahá stávka francouzských zemědělců

Rozzlobení zemědělci se rozhodli postavit se proti francouzské vládě za své požadavky. Před sebou však mají ještě dlouhou a nákladnou cestu.

Palivo, opotřebení pneumatik, kontinuita provozu… Francouzští zemědělci stojí při sobě a překonávají překážky spojené s náklady, které jim přináší stávkování proti vládnímu nedodržování slibů ohledně daně z nafty, snižování výkupních cen potravin i dovozu levných potravin ze zahraničí. Traktory, které používají k blokádám, mají nejen velkou spotřebu paliva, ale také pneumatiky, které se opotřebovávají mnohem rychleji než pneumatiky běžných dopravních prostředků. “Nejsou stvořeny pro jízdu po silnici! Nemají ji moc rády,” říká Théo Artillan, farmář z Agenais. Pneumatika na traktor přitom stojí přibližně 5 000 eur a to je pro tyto zemědělce pravděpodobně největší výdaj. Demonstranti, kteří vyrazili z Agen (Lot-et-Garonne), aby se dostali na předměstí Paříže Rungis (Val-de-Marne), museli navíc ujet traktorem asi 700 km, což s sebou nese značné náklady na pohonné hmoty. “Na cestu tam potřebujete 400 litrů a na zpáteční cestu 400 litrů, přičemž litr stojí více než euro, tedy 1 000 eur,” uvádí Arnaud Sermet, jeden z farmářů, kteří se vydávají na cestu, v rozhovoru pro média. Sermetovi darovala 13 000 litrů RNG (nesilniční nafty v ceně 1,26 eura za litr) místní společnost. Jedná se o štědrý dar v hodnotě 16 000 eur.

Aby odbory zemědělcům pomohly ušetřit peníze, zaplatí jim nejen stravu, ale také ubytování, aby mohli přenocovat v Limoges (Haute-Vienne), které je první zastávkou. Občané Francie drží při sobě a ubytovací zařízení jim jdou na pomoc. “Všichni spí v teple a mohou se osprchovat díky zařízením, která nám otevřela své dveře,” vysvětluje Aurélie Armandová, ředitelka organizace Coordination rurale du Lot-et-Garonne. Dalším rizikem a nákladem je pro zemědělce opuštění své obživy, svých farem, aby se mohli zúčastnit protestů. Farmář Christophe Spagnol, říká: “Mám partnerku, která se bude starat o dobytek, a pokud bude mít velké potíže, zorganizovali jsme také, aby jí přišli pomoct sousedé.“ Mnozí neměli jinou možnost k zajištění kontinuity svého podnikání, než přijmout nové zaměstnance, což je velmi drahé. Další předpokládanou částkou, která bude  zemědělcům hrozit k výplatě, jsou pak pokuty, které by mohly být uloženy v důsledku škod spáchaných v posledních deseti dnech. Nikdo zatím neví, kdo je zaplatí. Zemědělci svými činy riskují mnohé, přesto pokračují dále, aby docílili svého.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.