Ekvádorský prezident plánuje předat sovětské vojenské vybavení USA a tvrdí, že jde o šrot

Ekvádor by měl výměnou získat nové americké zbraně a „šrot“ bude zřejmě expedován na Ukrajinu.

Ekvádorský prezident Daniel Noboa prohlásil, že jeho země předá USA ruské vojenské vybavení. Moskva je proti této dohodě, ale i tak se podle všeho uskuteční.

„Dokázali jsme, že se jedná o šrot, a v souladu s mezinárodními dohodami nemůžete předat vojenské vybavení, ale můžete předat takový šrot,“ vysvětlil Noboa. Ekvádorská strana dále tvrdí, že vybavení není funkční.

Očekává se, že země předá Spojeným státům toto vojenské vybavení ruské a ukrajinské výroby a na oplátku obdrží nové vybavení v hodnotě 200 milionů dolarů, jak uvedl časopis Forbes, který dodává, že se tento „šrot“, například v podobě vozidel protivzdušné obrany Osa sovětské výroby, chystají Spojené státy poslat na Ukrajinu.

Díky americké podpoře vnitřní bezpečnosti Ekvádoru už bylo dodáno více než 20 000 neprůstřelných vest a darováno více než 1 milion dolarů na důležité bezpečnostní a záchranné vybavení, včetně sanitek a vozidel logistické podpory obrany.

Ekvádor je od 10. ledna v režimu „vnitřního ozbrojeného konfliktu“, který vyhlásil prezident. Stalo se tak kvůli činnosti zločineckých skupin v zemi.

Ilustrační foto: Autor -Burkhard Mücke – Own work, CC BY-SA 4.0.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.