Německo není konkurenceschopné a chudne

Aktuální čísla o průmyslové výrobě ukázala na další výrazný propad.

Německá průmyslová výroba se propadá už sedmý měsíc za sebou. Výroba od listopadu 2023 spadla o 1,6 % a propad překvapil analytiky. Celkově se ocitá německá výroba na nejhorší úrovni od června 2020 a pokud se nezohlední pandemie, byla situace naposledy tak špatná v roce 2010.

Tato čísla naznačují, že Německo a jeho ekonomika má problémy s oživením, protože globální poptávka je slabá, úrokové sazby vysoké a důsledky energetické krize přetrvávají. Světýlko vysvitlo z prosincových čísel, která ukázala na nečekaný skok v továrních objednávkách, a to díky velkým zakázkám. Vývoz pokračoval v klesání.

Vývoj inflace a nezaměstnanosti přinesl lepší čísla: růst cen v lednu zpomalil dokonce víc, než se očekávalo, a to na 3,1 %. Také nezaměstnanost se snížila.

Německý ministr financí Christian Lindner však varoval, že Německu se nedaří zvýšit výrobu. K situaci německé ekonomiky sdělil „Nejsme už konkurenceschopní.“ a dodal „Chudneme, protože nemáme žádný růst. Zaostáváme.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.